Muzejos

Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai valstī, no nākamās pirmdienas, 7. jūnija, apmeklētājiem beidzot tiek atvērtas arī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja iekštelpu ekspozīcijas, kā arī muižas kapela un vārtsarga namiņš!

Raiņa bulvārī 28 izvietotās Preiļu vēstures un mākslas muzeja ekspozīcijas “Muzeja stāsti Latvijai” sadaļa “Karoga stāsts” pa šo laiku ir papildināta ar jauniem eksponātiem un stāstiem, kas veltīti 2. pasaules kara un abu okupācijas režīmu laiku norisēm Preiļos. Apmeklētājiem būs iespēja tuvāk iepazīt vairākus jaunus priekšmetus – katru ar savu interesantu vēsturi, tādējādi izzinot 2. pasaules kara daudzšķautnaino, postošo ietekmi uz Latvijas cilvēku dzīvēm.

Savukārt izstāžu zālē Raiņa bulvārī 28, 2. stāvā joprojām skatāma izcilā Latvijas mākslinieka Jāņa Strupuļa izstāde «Atskats». Jānis Strupulis ir latviešu tēlnieks un grafikas dizaineris, kurš veidojis vairākas Latvijas monētas ar nominālvērtību latos un ir  Latvijas Valsts ģerboņa plastiskā etalona autors. Izstāde koncentrējas uz mākslinieka radošo mantojumu laika posmā no 1970. līdz 2018. gadam un atspoguļo plašo Jāņa Strupuļa devumu medaļu un monētu mākslā, glezniecībā un zīmēšanā.

Izstāžu zālē tikko uzstādīta arī Ārlietu ministrijas ceļojošā izstāde “Latvijas diplomātijai un ārlietu dienestam 100”. Tā sniedz ieskatu Latvijas vēstures nozīmīgākajos notikumos un stāsta par ārlietu dienesta diplomātu ieguldījumu valsts izveidē, pastāvēšanā un starptautiskajā atzīšanā.

Pa ceļam no muzeja līdz Preiļu parkam – namiņā pie Kultūras centra Raiņa bulvārī – kā allaž apskatāma ekspozīcija “Gadskārtu ozols”, kas stāsta Preiļu stāstu caur 170 gadus senā parka Ozola gadskārtām.

Ienākot Preiļu parkā, vārtsarga namiņā no 7. jūnija apmeklētājiem būs pieejama daudzveidīgā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja etnogrāfijas priekšmetu, tekstiliju, keramikas un mēbeļu krātuve, savukārt pagalmā – iespēja uzspēlēt lielformāta šahu.

Līdzīgi kā citus gadus, apmeklētājiem būs atvērta arī 1817. gadā celtā Preiļu muižas kapela, kurā apskatāmas renesanses laikmeta gleznotāju darbu reprodukcijas un tēlnieces Ēvī Upenieces skulptūras. Tāpat ir iespēja ielūkoties grāfu Borhu kapenēs, kas izvietotas kapelas pagrabstāvā.

Savukārt no 14. jūnija Raiņa bulvārī pretī Kultūras namam būs aplūkojama 1941. gada deportācijām veltītā vides izstāde “Tūkstoš atmiņu sirdī dzeļ”.

Muzeja iekštelpu izstādes un ekspozīcijas apskatāmas individuāli vai vienas mājsaimniecības lokā. Muzeja darba laiks: pirmdiena–piektdiena plkst. 11.00–18.00, sestdiena, svētdiena plkst. 12.00–18.00. Aicinām ievērot epidemioloģiskos drošības pasākumus! Informācija par Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju.

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos

Ekspozīcijas “Muzeja stāsti Latvijai” fragments

Atklātā etnogrāfijas priekšmetu, tekstiliju, keramikas un mēbeļu krātuve