Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs papildināja krājumu ar dāvinājumu no Jāņa Streiča:

Patafons, izgatavots 20. gs. 40. – 50. gados, Ļeņina vārdā nosauktajā rūpnīcā Vjatskije Poļani Kirovas apgabalā. Patafons uzdāvināts kinorežisoram Jānim Streičam Gailīšu pamatskolā 1951.gadā par pionieru pulciņa vadīšanu.

Skaņuplašu komplekts no 36 Bellaccord Electro platēm, 3 Rīgas skaņuplašu fabrikas platēm, 1 Rīgas skaņu ierakstu un skaņuplašu fabrikas “Melodija” plates, 1 Odeon plates un 1 Gloria Carl Lindstrom.

Muzejs dāvinājumā no 1991. gada 16. janvāra Barikāžu upura Roberta Mūrnieka māsas Ritas Golubokovas un brāļa Jura Mūrnieka saņēma 31 fotogrāfiju un dokumentu maku.

20160627_aabele.jpg
Mūrnieku dzimtas iestādītā ābele pie mājām Pelšos 2015. gadā.

Muzejs savā īpašumā iegādājās Antona Ušpeļa (1944.–2015.) darinātos keramikas izstrādājumus: divus ļakus, krūzi, dekoratīvo šķīvi, trīs svilpauniekus un dekoratīvo trauku ar vāku “Mana vectēva dzīve vecajā līdumā…”, traukam apkārt cilnī veidota kompozīcija ar sižetiem: zemes aršana, labības sēšana, pļaušana un kulšana, graudu malšana, mīklas mīcīšana.

20160627_uspela_trauks.jpg
Dekoratīvais trauks ar vāku, izmantots maizes uzglabāšanai, izgatavots 2007. gadā

Gatavojot izstādi “Borhu dzimtas mantojums”, sadarbībā ar Polijas Nacionālajiem muzejiem, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs saņēma piecus digitālos attēlus, no kuriem tika iegūtas gleznu reprodukcijas:

“Borhu dzimtas portrets”, Anna Borha (Bogomolec) ar saviem bērniem: dēlu Mihaelu (uz rokām), meitām Aleksandru, Sofiju, Eleonoru un Elīzu, fonā – parks un paviljons ar pakalniņu, 1807. gads.

Gleznas reprodukcija “Jozefs Henrihs Borhs”, portrets, 1803. gads, autors nav zināms, digitālais attēls saņemts no Bjalas Podļaskas muzeja Polijā.

Gleznas reprodukcija Jozefa Henriha Borha sieva “Anna Bogomolec”, portrets, 1803. gads, autors nav zināms, digitālais attēls saņemts no Bjalas Podļaskas muzeja Polijā.

Gleznas reprodukcija “Jans Andžejs fon der Borhs”, portrets, 18. gs. otrā puse. Digitālais attēls saņemts no Polijas Nacionālā muzeja Varšavā.

Gleznas reprodukcija “Ludviga Anna fon Zīberga-Borha”, portrets, 18. gs. otrā puse. Digitālais attēls saņemts no Polijas Nacionālā muzeja Varšavā.

Kopš 2008. gada arheoloģiskajiem izrakumiem Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājumā glabājas unikāli 19. gs. sievietes tērpa fragmenti: aubīte un kleitas piedurkne. Tie piederējuši Preiļu muižas īpašnieka Jozefa Heinriha Borha dzīvesbiedrei Annai Borhai (dzimusi Bogomolec).

Ar Latgales kultūras programmas atbalstu, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs rada iespēju restaurēt šos unikālos priekšmetus, kuri šobrīd ir skatāmi muzeja izstādē “Borhu dzimtas atspulgi”.

20160627_aube.jpg
Annas Borhas restaurētā aubīte
20160627_piedurkne.jpg
Annas Borhas restaurētā kleitas piedurkne

Muzejs šogad rada iespēju restaurēt pūra tīni, kuru bija saglabājusi Kivleniece Marija, savulaik Jasmuižas muižnieka Kuzņecova kalpone. Tīne piederējusi viņas dēla krustmātei Teklai Casno (1865-1953). Pūra tīni no egles koka darinājis Teklas tēvs Juris Casno. Tīne šobrīd ir skatāma izstādē “Mārga. Linu… Caka”.

Muzejs dāvinājumā no izcilā mākslinieka Jāzepa Pīgožņa dzīvesbiedres Leontīnes Pīgoznes ir saņēmis 20 priekšmetus – Latgales keramiķu Andreja Paulāna un Polikarpa Čerņavska darbus. Leontīne Pīgozne dalījās atmiņās, ka Jāzepam ļoti patikuši A.Paulāna darbi. Ļoti bieži viņš ieradies uz cepļa dedzināšanu vai tūlīt pēc tam, lai iegādātos izstrādājumus (svilpauniekus, svečturus, vāzes). Mākslinieks parasti izvēlējies arhaiskas formas izstrādājumus, tāpat izvēle kritusi  par labu svilpauniekiem “jo jautrāk, jo labāk”. Daži izstrādājumi ir pabijuši arī izstādē Jasmuižā, kura tikusi veltīta Andrejam Paulānam. Savukārt Polikarps Čerņavskis uz draudzības rēķina ļāvis Jāzepam katrā tikšanās reizē izvēlēties kādu no saviem darbiem. Dāvinātie priekšmeti būs lielisks papildinājums jau esošajiem muzeja priekšmetiem, kuri piederējuši Jāzepam Pīgoznim.

20160627_j_pigozna.jpg
Leontīnes Pīgoznes dāvinātā Andreja Paulāna un Polikarpa Čerņavska keramika