Pamatekspozīciju apskati Muzejos

Ekspozīcija „Jāzeps Baško – gaisa fūrmanis” izveidota 2014. gadā un veltīta izcilā novadnieka, lidotāja, eskadriļas „Iļja Muromec” komandiera, Latvijas gaisa karaspēka organizatora,  ģenerāļa Jāzepa Baško 125. dzimšanas dienai un I pasaules kara 100-gadei.

Muzeja krājuma izstāde veidota kā dizaina objekts – 6 reizes samazināts lidmašīnas „Iļja Muromec” modelis, uz kura informācija atrodama tekstu un attēlu veidā. Izstādi bagātina deponējumi no Latvijas kara muzeja kolekcijām un jauniegūtā informācija no Latvijas Valsts vēstures arhīva, Spilves aviācijas muzeja un atsevišķu personu privāto arhīvu materiāliem.

Izstādes veidošanā tika iesaistīti jaunieši. To papildina Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņu izstrādāts datortests „Ko tu zini par novadnieku, lidotāju Jāzepu Baško un Latvijas aviāciju?”. Gaismas un skaņas specefektu iekārtas lidmodelī iemontēja Preiļu bērnu un jauniešu centra tehniskās jaunrades nodaļas „Loģiskās rotaļlietas” audzēkņi. Lidmašīnas „Iļja Muromec” modeli no saplākšņa izgatavoja Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolas Koka dizaina un restaurācijas nodaļas 3. kursa audzēkņi pasniedzēja A. Anspoka vadībā.

Informācija izstādē ir nodrošināta latviešu, krievu un angļu valodā.

Projektu finansiāli atbalstīja LR KM.

Izstāde apskatāma Preiļu vēsturiskās pamatskolas ēkā skolas muzeja telpās. Tam ir loģisks pamatojums. Skola Preiļos 2015. gadā atzīmē 150. gadadienu, bet Jāzeps Baško bija viens no trim pirmajiem Preiļu tautskolas absolventiem 1902. gadā.

Adrese: Daugavpils iela 34, Preiļi

Tālr. uzziņām un ekskursiju pieteikšanai  +371 65322731