PVLMM apskati Muzejos

Muzejs piedāvā ekskursijas atklātajā etnogrāfijas priekšmetu, tekstiliju, keramikas un mēbeļu krātuvē, 2008. gadā renovētajā Preiļu muižas parka vārtsarga namiņā, Paulāna ielā 4, tālr. +371 65322731

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja atklātajā etnogrāfijas priekšmetu, tekstiliju, keramikas un mēbeļu krātuvē glabājas vairāk kā 500 dažādi, galvenokārt ar 19.gs datēti priekšmeti, kuri raksturo novada iedzīvotāju dzīves līmeni un nodarbošanos.

Daudzkrāsainas un etnogrāfiski savdabīgas ir novada tekstilijas: jostas, cimdi, segas. Izcilākie kolekcijas paraugi ir 19.gs.b. mētelis (goda svīta), arī telpu iekārtas audumi – 20.gs.sāk. izšūtie dvieļi, 19.gs.b. darināts linu galdauts.

Tekstiliju krātuvē aplūkojamas darbojošās 19.gs. gatavotās vietējās audējas stelles. Muzejā veidojas interesanta mēbeļu un vietējo amatnieku veidoto kokgriezumu kolekcija.

Piedāvājam apskatīt Silajāņu vecmeistaru Ā.Kāpostiņa, A.Paulāna, P.Čerņavska, V.Babra plastiski veidoto, ornamentāli izgreznoto keramiku. Muzeja krājumu papildina kolorītā pievilcīgās podniecības tradīciju turpinātāju A.Ušpeļa, J.Caica, J.Čerņavska, V.Ivanova vāzes, krūzes un dekoratīvie šķīvji.

Ikdienā un svētkos lietotie sadzīves priekšmeti, amatnieku izstrādājumi, lauksaimniecības darbarīki un inventārs aplūkojami atklātajā priekšmetu krātuvē.