Viduslatgales pārnovadu fonds martā aicina Preiļu un Līvānu pilsētas un novadu iedzīvotājus atbalstīt trīs lieliskas iedzīvotāju izauklētas idejas.

Visas trīs idejas ir personiska iniciatīva un to īstenošanai ir nepieciešams līdzcilvēku finansiāls atbalsts.

Vairāk par idejām:

  1. Boksa kluba “13th Round” dibinātājs un Preiļu pilsētas patriots Raimonds Šņepsts jau ilgāku laiku dzīvo ar ieceri dot savu artavu vietai, kur pavadījis savu bērnību – Preiļu parkam. Viņš vēlas ar ziedotāju atbalstu virs Borhu staļļa drupu portāla uzstādīt trīs zirgu koka galvu atveidojumus. Kā zināms, virs staļļa ieejas durvīm tādi ir bijuši, bet saglabājušies vien ir veidojumu pamatnes un atsevišķi fragmenti. Tāpat nav saglabājušās foto liecības par dekoriem. Taču, veicot vēsturisku izpēti un modelēšanu, var izveidot mākslinieciski augstvērtīgu jaundarbu. Darbam ir piekritis lietuviešu tēlnieks Tautvilas Povilionis. Projekta ideja ir saskaņota ar Preiļu novada pašvaldību un notiek dokumentu kārtošana jaundarbu eksponēšanai. Idejas īstenošanai ir nepieciešami vismaz 5000,00 eiro. Līdzīgi kā par iedzīvotāju ziedojumiem tika uzcelts Brīvības piemineklis, idejas autors un viņa atbalstītāji tic, ka izdosies Preiļu parka un muižas kompleksa pērli Stalli padarīt vēl jo pievilcīgāku ar jaundarbu, kas sevī apvieno gan atsauci uz vēsturi, gan reprezentē mūsdienu estētiku.
  2. Biedrība “Sēnīte” vēlas savākt līdzekļus, lai pabeigtu 3×3 basketbola laukumu Rudzātos. Rudzātos dzīvo īsti sporta entuziasti – no liela līdz mazam. Kad Tokijas olimpiskajās spēlēs Latvijas 3×3 basketbolisti kļuva par pirmajiem pasaules čempioniem šajā disciplīnā, sportiskās ģimenes nolēma, ka arī pagastā vajag radīt iespēju vietējiem censoņiem jeb citiem vārdiem: “no Ghetto games līdz Olimpiskajam zeltam”. Pateicoties projekta autora Ivo Brūvera entuziasmam, vasarā Rudzātu centrā būs FIBA sertificēts 3×3 basketbola laukums. Liela daļa finansējuma jau ir, taču jāsedz būvniecības sadārdzinājuma izmaksas un jāiegādā soli skatītāju un pašu spēlētāju ērtībām. 3×3 basketbola laukums būs pirmais un vienīgais Līvānu un Preiļu novados. Projekta iecere sniedzas pāri viena novada robežām. Tā būs iespēja sporta entuziastiem, sporta skolām un biedrībām rīkot pasākumus, sacensības un nometnes – Rudzātos ir infrastruktūra nometņu rīkošanai. Ieguvēji būs gan sporta profesionāļi, gan vietējās ģimenes, bērni un jaunieši.
  3. Ģimeņu atbalsta centrs “Puķuzirnis” Preiļos jau vairākus gadus sniedz pakalpojumus tuvāko novadu bērniem un ģimenēm. Arvien biežāk biedrības redzes lokā nonāk bērni ar autiskā spektra traucējumiem un autismu. Tas ir nervu sistēmas traucējums, kas ietekmē bērna saskarsmi un pasaules uztveri, un apgrūtina bērna pilnvērtīgu iekļaušanos sabiedrībā. Projekta iniciatore biedrības vadītāja Inese Matisāne ir iecerējusi suņu terapijas jeb kanisterapijas nodarbības bērniem. Ir pierādīts, ka sadarbojoties ar suni veidojas beznosacījuma mīlestība un uzticēšanās, bērns mācās iniciatīvu, pacietību un paškontroli, aug pašnovērtējums, mazinās muskulatūras tonuss, trauksme, uzlabojas izruna, lasītprasme, smalkā motorika. Bērni ar autiskā spektra traucējumiem var atteikties komunicēt ar cilvēkiem, taču labprāt sadarbosies ar suni un caur viņu var mācīties komunicēt arī ar cilvēkiem. Suņu terapijas nodarbībās speciāli apmācīti suņi palīdz bērniem izzināt pasauli, sazināties ar tuviniekiem, uzlabojas fiziskās spējas. Terapijas laikā suns ir ne tikai draugs, bet darbojas arī kā terapeits. Ziedojums tiek vākts kanisterapijas nodarbībām desmit Preiļu un Līvānu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem. Nodarbības vadīs Latgales reģionālā dzīvnieku mīļotāju centra speciālisti ar apmācītiem suņiem.

Ideju autori aicina iedzīvotājus, kas vēlas atbalstīt ieceres, ziedot uz Viduslatgales pārnovadu fonda kontiem www.vlpf.lv/ziedot/ziedotmaksājuma mērķī norādot atbalstāmo ieceri – zirgi Borhu stallim3×3 basketbola laukums vai suņu terapija bērniem.

30. martā plkst. 18.00 aicinām interesentus piedalīties Ziedotāju apļa pasākumā Preiļos, lai klātienē tiktos ar ideju iniciatoriem, uzklausītu viņu argumentus un varētu ziedot ieceres atbalstam. Ziedotāju aplis ir neformāls pasākums, kurā satiekas cilvēki, kuri vēlas ieguldīt novada attīstībā savus līdzekļus, entuziasmu, laiku un zināšanas.

Aicināts ir ikviens interesents, piesakoties pa tālruni +371 26411294 vai rakstot e-pastu: vlpf@inbox.lv

Ziedotāju aplis tiek īstenots ar EEZ  un Norvēģijas granta atbalstu. Finansiālie atbalstītāji ir Borisa un Ināras Teterevu fonds un Frederika Maldera fonds.

Informāciju sagatavojusi

Viduslatgales pārnovadu fonda valdes locekle
Evija Gurgāne