Veselība

Alkohols ir ķīmiska, psihoaktīva un atkarību izraisoša viela, kas kavē vai pazemina centrālās nervu sistēmas aktivitāti un negatīvi iedarbojas uz visām orgānu sistēmām. Alkohola ietekmē tiek izmainīta cilvēka uztvere, emocijas, kustības, redzes un dzirdes spējas. Būtiski pieaug trauksmes, depresijas un agresijas risks, kā arī attīstās mācīšanās, atmiņas un miega traucējumi.

Alkohola lietošana ir cēlonis vairāk nekā 60 dažādām hroniskām slimībām, kā arī dažādām neiropsihiskām kaitēm.

Ko tas nodara organismam?

Nervu sistēma – alkohola lietošana nomāc centrālās nervu sistēmas darbību. Regulāri lietojot alkoholu, cilvēkam pasliktinās garastāvoklis, pieaug trauksmes, depresijas un agresijas risks, kā arī attīstās mācīšanās, miega un atmiņas traucējumi.

Aknas – alkohola lietošana var izraisīt dažādu aknu problēmu un iekaisumu attīstīšanos, piemēram, aknu aptaukošanos, akūtu alkohola hepatītu, aknu cirozi u.c.

Nieres – alkohols izmaina nieru darbību un samazina to spēju filtrēt asinis. Alkohola lietošanas ietekmē var attīstīties urīnceļu infekcijas, nieru bļodiņu iekaisums un nieru mazspēja.

Sieviešu reproduktīvā sistēma – alkohola lietošanas rezultātā sievietēm var rasties hormonālie traucējumi, kuri var izraisīt menstruālā cikla traucējumus, neauglību un agrīna klimaksa iestāšanos. Alkohola lietošana grūtniecības laikā var izraisīt neatgriezeniskus bērna veselības traucējumus.

Elpošanas orgānu sistēma – alkohola lietošana rada izmaiņas rīklē, elpvadā, bronhos un plaušās. Pēc alkohola lietošanas var attīstīties balss aizsmakums, klepus, bronhīts un pat pneimonija.

Sirds un asinsvadu sistēma – lietojot alkoholu palielinās sirds muskuļu slimības, sirds ritma traucējumu, augsta asinsspiediena un infarkta risks. Turklāt alkohols palielina holesterīna līmeni, kas var izraisīt asinsvadu nosprostojumu.

Kuņģa-zarnu trakts – alkohols ir saistīts ar kuņģa iekaisuma jeb gastrīta, aizkuņģa dziedzera iekaisuma jeb pankreatīta, kuņģa čūlas un 12 pirkstu zarnas čūlas attīstību.

Vīriešu reproduktīvā sistēma – alkohola ietekmē vīriešiem samazinās dzimumhormona testosterona līmenis, ka rezultātā var veidoties sēklinieku atrofija, neauglība un impotence.

Ņem vērā!

  • Alkohols paaugstina vismaz septiņu dažādu onkoloģisko slimību – krūts, mutes dobuma, rīkles, barības vada, aknu, balsenes un kolorektālā vēža attīstības risku.
  • Tā ietekmē pavājinās organisma imūnsistēmas darbība.
  • Alkohola lietošana ir būtisks risks traumatismam, ceļu satiksmes negadījumiem, vardarbībai, noslīkšanai, pašnāvībām.
  • Lietojot alkoholu, cilvēks var būt pakļauts seksuāli riskantai uzvedībai.
  • Tā lietošana ir saistīta ar vairākām infekciju slimībām.

Ieskaties vizuāļos un uzzini, kā alkohols ietekmē cilvēka organismu!

Informāciju sagatavoja

Nacionālais veselīgo pašvaldību tīkls