Kultūrā

Ir noslēdzies žūrijas darbs pie pretendentu pieteikumu izvērtēšanas, paziņojot trīsdesmit Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2022” nominantus, lai jau 4. martā plkst. 18.00 aizvadītu ikgadējo balvas pasniegšanas ceremoniju, godinot desmit aizvadītā gada nozīmīgākos notikumus, aktivitātes un cilvēkus latgaliskajā kultūrā, kā arī pasniegtu balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā. Šogad balvas pasniegšanas ceremonija notiks gan ar skatītāju klātbūtni Latgales vēstniecībā GORS, gan būs vērojama tiešraidē LTV1 21.10.

Šogad balvas par aktivitātēm, darbu un sasniegumiem latgaliskajā kultūrā tiks pasniegtas jau piecpadsmito reizi. Latgaliešu kultūras gada balvas mērķis arvien ir apkopot labāko, spilgtāko un svarīgāko padarīto un notikumus pērnajā gadā latgaliskajā kultūrā, godināt aktīvākos latgaliešu kultūras pārstāvjus, popularizētājus, kā arī veicināt un rosināt jaunrades un kultūras daudzveidības attīstību nākotnē. “Boņuks 2022“ godinās par sniegumu un padarīto 2022. gadā. Kā pretendentu vērtēšanas kritēriji ir izvirzīti gan pretendenta snieguma kvalitāte, aktivitāte visa gada laikā, reģionā, valstī vai plašākā mērogā raisītā rezonanse, gan latgaliskums un/vai Latgales kultūras vērtību nešana, pretendenta ilgtspēja – ietekme uz latgaliskās kultūras procesiem nākotnē.

Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2022” nominanti ir (alfabēta secībā):

  1. Anneles Slišānes stāstu un dzejas krājums “tuoraga stuosti. pīns”
  2. Antoņinas Masiļūnes “Povuoru gruomota”
  3. Atjaunotais nacionālo partizānu nometnes baznīcas bunkurs Stompaku purvā
  4. Biedrības “LgSC” darbība 2022. gadā
  5. Biedrības “Ludzas amatnieks” mācību filmas par seno amatu prasmēm un zināšanām
  6. Danču grāmatiņa – albums “Latgales danči un ne tikai”
  7. Daugavpils teātra izrāde “Sprīdītis”
  8. Daugavpils Vienību nama “Tradīciju māja”
  9. Folkloras studijas “Banga” debijas albums “TALKA”
  10. Grupa “Bez PVN” ar dziesmām un videoklipiem no topošā albuma “PARALELI HORIZONTI”
  11. Grupa “Muosys” ar debijas albumu “Ceļā”
  12. Grupa “Rupuči” ar bērniem un ģimenēm paredzētu YouTube kanālu latgaliski
  13. Grupa “Tautumeitas” ar dziesmām un videoklipiem no albuma “Skrejceļš”
  14. Ivetas Seimanovas darbu izstāde “Lobs ar lobu sasatyka” visā Latvijā
  15. Iestudējums “Muols”
  16. Jauna kultūrvieta Daugavpilī – keramiķa Pētera Martinsona māja
  17. Juris Urtāns
  18. Laima Jurča
  19. Latgales kongress Ligijas Purinašas dzejas krājums “pierobežas”
  20. LRT žurnāliste Ausma Sprukte – Kozule
  21. Mūsdienu latgaliešu literatūras podkāsts “Puslopys”
  22. Mūsdienu latgaliešu tekstu korpuss “MuLa2022”
  23. Nautrēnu pagasta karte latgaliski
  24. Pirmais dzejas slams latgaliski “Rogovkys dzejis voga”
  25. Pirmais latgaliešu seriāls “FATI”
  26. Valentīna Lukaševiča eseju krājums “Casnāgu maizeitis”
  27. Vinsenta Flikigera un Edītes Husares stāstu grāmatiņa “Trusīni vessim reitā pi puiša”
  28. Mācību kurss “Latgaliešu rakstu valoda” platformā “Tava klase”
  29. YouTube kanāls “Im a’mazed”

Šogad tika iesniegti 125 pretendentu pieteikumi, kurus izvērtēja žūrijas komisija, tās sastāvā iekļaujot gan iepriekšējo gadu balvu saņēmējus, mediju pārstāvjus, balvas rīkotāju pārstāvjus, latgaliskās kultūras sabiedriskos aktīvistus un attiecīgo sfēru pieaicinātos ekspertus, kuru ikdiena nav saistīta ar latgalisko kultūru. Ar pilnu žūrijas komisijas sastāvu var iepazīties Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks“ mājaslapā. Žūrija iesniegtos nominantus izvērtēja divās kārtās – pirmā ir neklātienes kārta, kurā tiek izvērtēti visi iesniegtie pretendenti, bet otrā arī šogad ir attālinātā klātienes kārta, kurā žūrijas locekļi diskutē un izvērtē jau 30 nominantus. Ar „Boņuks“ māla statuetēm tiek godināti tie 10 pretendenti, kuri saņēmuši lielāko punktu skaitu kopā abās kārtās. Balvas „Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā“ ieguvējs tiks publiski paziņots februāra vidū.

Balvas pasniegšanas ceremoniju vadīs aktieris Jānis Kronis. Skatītājus klātienē un tiešraidē TV priecēs grupas “Bez PVN” un Valters Pūce, “Latgalīšu Reps”, “Tautumeitas” un Renārs Kaupers, bērnu grupa “Rupuči”, Ūga, folkloristi Ēriks Zeps un Julgī Stalte,  kā arī Māra Briežkalna kvintets kopā ar Birutu Ozoliņu. Latgaliešu kultūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā tiks noskaidroti arī publikas simpātijas balsojuma balvas – Žika – saņēmējs. Savu simpātiju varēs izteikt latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv, kur balsojums sāksies 20. februārī un turpināsies līdz 1. martam.

Biļetes uz “Boņuks 2022” var iegādāties gan GORS, gan “Biļešu Paradīze” biļešu tirdzniecības sistēmās internetā, gan kasēs klātienē.

Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” pirmo reizi tika pasniegta 2009. gadā, bet kopš 2013. gada balvu rīko Latgales vēstniecības GORS komanda, sadarbojoties ar biedrību “Partitūra”. “Boņuks 2022” norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma ar A/S “Latvijas valsts meži” un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu, kā arī Balvu novada pašvaldība, Krāslavas novada pašvaldība, Līvānu novada pašvaldība, Preiļu novada pašvaldība, Rēzeknes pilsētas dome, Rēzeknes novada pašvaldība un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Plašāka informācija:

Santa Kļaviņa
Latgales vēstniecība GORS (SIA “Austrumlatvijas koncertzāle”)
Mārketinga speciāliste
E-pasts: gors.vestis@rezekne.lv, santa.klavina@rezekne.lv,
Mob. tālr.: +371 29695069
www.latgalesgors.lv