Muzejos

Sestdien, 21. janvārī, plkst. 15.00 Preiļu Svētku laukumā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicina uz 1991. gada janvāra barikāžu atceres pasākumu. Šogad īpaši godināsim barikāžu dalībniekus – tā laika Preiļu rajona milicijas darbiniekus. Pasākumu ar dziesmām kuplinās vīru kopa “Vilki”, piedalīsies Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Preiļu iecirknis un Zemessardzes 35. kājnieku bataljons, pie ugunskura dalīsimies atmiņās un sildīsimies ar tradicionālo barikāžu putru un tēju. Apmeklētājiem muzejs piedāvās papildinātu muzeja vides stendizstādi “Es ATMODĀ”.

Atmoda bija tautas kustība, tomēr daļai šis bija izšķiršanās laiks. Un tieši tāpat kā sabiedrībai kopumā, arī lielākajai daļai milicijas darbinieku izvēle bija par labu brīvai Latvijas Republikai. Milicija bija vienīgā bruņotā struktūra, kura pārgāja tautas pusē. Vien niecīga daļa no milicijas darbiniekiem līdz ar Sevišķo uzdevumu milicijas vienību jeb OMON nostājās barikāžu pretējā pusē.

1991. gada 20. janvāra vakarā notika OMON uzbrukums Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijai, kurā gāja bojā Rīgas miliči Vladimirs Gamanovičs (1959–1991) un Sergejs Konoņenko (1963–1991), bet vairāki Bauskas rajona milicijas darbinieki tika ievainoti. Apšaudē gāja bojā arī skolnieks Edijs Riekstiņš (1972-1991) un kinooperators Andris Slapiņš (1951-1991), bet operators Gvido Zvaigzne (1958-1991) tika nāvīgi ievainots. Pēc šī notikuma Preiļu rajona Iekšlietu daļas darbinieki bija pirmie no Latgales, kas naktī uz 21. janvāri ieradās Rīgā, lai tālāk dotos apsargāt Televīzijas centru Zaķusalā un Radio namu Doma laukumā.

Gatavojoties pasākumam, Preiļu muzejs lūdza bijušos milicijas darbiniekus dalīties ar savām atmiņām par sarežģīto barikāžu laiku. Lai gan ir pagājuši nu jau 32 gadi no šiem notikumiem, visās atmiņās iezīmējās, cik tolaik vienots un saliedēts bija kolektīvs, un ka, neatkarīgi no tautības, Preiļu rajona miliči iestājās par Latviju. Barikādēs Preiļu rajona miliciju pārstāvēja latviešu, krievu, baltkrievu, ukraiņu, poļu, azerbaidžāņu un armēņu tautības vīri.

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs izsaka lielu pateicību par dalīšanos ar atmiņām tā laika Preiļu rajona Iekšlietu daļas priekšniekam Imantam Bekešam un darbiniekiem Anatolijam Semjonovam, Anatolijam Tarasovam, Romānam Meļnim, Jānim Trubačam, Jānim Sparānam, Ivanam Ludānam, Valdim Trubiņam, Jāzepam Uļjanovam, Jānim Brokam un Aleksandram Linkevičam, kam īpašs paldies arī par muzejam dāvināto milicijas bruņuvesti!

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos