Pašvaldībā

Tūrisma attīstības un informācijas centram (TAIC) aizvadītais gads bijis pārmaiņām un pārbaudījumiem bagāts. Kā jau tika prognozēts, 2022. gada tūrisma sezona nav bijusi tik veiksmīga, kā gribētos. Neraugoties uz to, TAIC komanda pateicas ikvienam tūrisma pakalpojuma, produkta sniedzējam par ieguldīto enerģiju un darbu, ko esat paveikuši 2022. gadā.

Mūsu latgaliešu sīkstums un sirsnība mūs padara stiprus un ar to varam aizraut un pārsteigt citu novadu iedzīvotājus. Esam gandarītas par to, ka Preiļos, pateicoties Igoram Pličam, tika izveidots fotogrāfijas muzejs un Jāņa Gleizda piemiņas istaba. Pēc Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja iniciatīvas tika izveidota piemiņas siena Ukrainas atbalstam. Upmalas pagasts ir par vienu aktīvās atpūtas vietu bagātāks, pateicoties Jurim Solam. Preiļu novada pašvaldība, sadarbībā ar Latvijas Valsts mežiem, Dabas aizsardzības pārvaldi, Preiļu novadā izveidojusi 3 jaunus dabas objektus. Esam gandarītas paziņot, ka garo pārgājienu taka “Ezertaka” ir veiksmīgi marķēta dabā. Šajā gadā aicināsim jūs izkustināt kājas, lai izstaigātu Preiļu novadu, izbaudītu dabu un padarītu savu dzīvesveidu aktīvāku.

Aizvadītajā sezonā priecājāmies par iespēju koordinēt sakrālās kultūras notikumu “Baznīcu nakts 2022”. Tajā piedalījās 3 katoļu baznīcas, viena kapela un vecticībnieku lūgšanu nams. Aizraujošākais pasākums 2022. gada vasarā bija “III Preiļu novada Tūrisma auto rallijs “Astarte autopilots””. Ar nepacietību gaidām tūrisma auto rallija norisi arī šogad.

“Māju kafejnīcu dienas”, “Atvērtās dienas laukos”, Preiļu novada svētki, akcija “Apceļosim Latvijas pilis un muižas 2022”, spēle “Pievelc Latviju tuvplānā” mūsu novada tūrisma sniedzējus un objektus popularizēja visas valsts līmenī. Pateicamies ikvienam, kurš atsaucās un piedalījās visos rīkotajos pasākumos.

Ar prieku varam ziņot, ka šogad Aglonā tika atvērtas 2 ēdināšanas iestādes – kafejnīca “Somersēta” un terase “Egle”, kas jau ir patīkami pārsteigusi gan vietējos iedzīvotājus, gan viesus. Aglonas tūrisma informācijas centrā šogad ļoti aktīvi noslēdzās bezmaksas velo nomas sezona pie Aglonas TIC no 1. jūnija līdz 1. septembrim (Somersētas ielā 37). Sezonas laikā tika noslēgti 70 velosipēdu līgumi ar nomniekiem. Aglonas un Preiļu Tūrisma informācijas centram tika piešķirta zīme “Gājējiem draudzīgs”. Ieraugot naktsmītnes, kafejnīcas, veikala, tūrisma informācijas centra vai cita uzņēmuma durvīs zīmi “Gājējam draudzīgs”, pārgājienu ceļotāji var būt droši, ka šeit viņi ir gaidīti un viņu vajadzības tiks saprastas. Te piedāvā kājāmgājējiem būtiskus un nepieciešamus pakalpojumus, piemēram: informāciju par maršrutu, dzeramo ūdeni, pirmās palīdzības aptieciņu, elektroierīču uzlādi, naktsmītnē ir iespēja izžāvēt slapjās un izmazgāt netīrās drēbes, zābakus un citu ekipējumu. Tāpat Aglonas TIC tika piešķirta uzlīme “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta”. Kā raksta akcijas rīkotāji: “Ar itū akceju mes gribim mudynuot latgalīšus kasdīnys saziņā vaira izmontuot sovu dzymtū volūdu, kai ari vīnlaikus veicynuot sabīdreibys izpratni par latgalīšu volūdys vierteibu i pozitivu attīksmi pret jū.”

Patīkamas ziņas saņēma ziemas sporta mīļotāji un entuziasti. 2022. gada nogalē Aglonas nūjošanas-slēpošanas trasē tika ierīkots apgaismojums. Projekta ietvaros tika apgaismots aptuveni 1,5 km garš posms.

1. decembrī Aglonas Radošo industriju centra telpās norisinājās “Latgales gada balva 2022’’ pasākums, kurā tika godināta arī Preiļu dziedošā gide Irēna Kjarkuža, nominācijā – “Tūrisma profesionālis 2022”. Bet 16. decembrī Aglonas Radošo industriju centrā tika organizēta Preiļu novada Tūrisma uzņēmēju tikšanās Ziemassvētku noskaņās, kur visi savstarpēji varēja iepazīties tuvāk, diskutēt par aktuālajiem jautājumiem un izteikt savu viedokli.

2023. gadu uzsākam ar lielu entuziasmu, jaunām idejām un mērķiem. Vēlamies veidot ciešāku sadarbību ar tūrisma sniedzējiem. Esam atvērtas jaunām idejām, ieteikumiem, pamatotai kritikai, jo vēlamies Preiļu novada tūrisma nozari padarīt pamanāmāku, kvalitatīvu un piepildītu visa gada garumā. Tas izdosies tikai sadarbojoties TAIC darbiniekiem, tūrisma uzņēmējiem un novada viesiem. Vēlam visiem tūrisma sniedzējiem piepildītu gadu, labas atsauksmes un gandarījumu no paveiktā. Ikvienam, kas apciemo mūsu novadu, vēlam jaukas brīvdienas, lieliskas emocijas un vēlmi atgriezties pie mums vēl. Lai laimīgs 2023. gads!

Preiļu novada Tūrisma attīstības un informācijas centra komanda:

Zane Praņevska, Maira Šuksta, Anna Stafecka, Irēna Kjarkuža