Muzejos

Preiļos, Svētku laukumā līdz 19. decembrim apskatāma Ukrainas Valsts arhīva Nacionālās atmiņas institūta fotodokumentālā vides stendizstāde “Komunisms XX gadsimtā = Rašisms XXI gadsimtā”, kas veltīta Maskavas režīmu noslepkavotajiem ukraiņu tautas upuriem staļinisma periodā un šogad.

Preiļu novadā izstāde tika prezentēta un to bija iespēja apskatīt Riebiņu Kultūras namā labdarības koncertā Ukrainas atbalstam jau 25. novembrī. Šobrīd tā izvietota Svētku laukumā Raiņa bulvārī 19, kur tā būs pieejama līdz 19. decembrim. Janvārī un februārī izstāde aizceļos uz Vecvārkavu un Vārkavu. Savukārt Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25. martā izstāde atkal būs skatāma Preiļos.

Ukrainas nacionālās atmiņas institūts uzskata, ka ir pareizi atspoguļot sabiedrībai arhīvu materiālus, salīdzināt Krievijas asiņainās metodes, parādot, ka tās savā nežēlībā un bezjēdzīgā necilvēcībā nav mainījušās. Izstādes, kura ietver trīspadsmit vīriešu un sieviešu likteņus 20. un 21. gadsimtā, izvietošana pilsētvidēs šādā ziņā ir kontrpropagandas ierocis. Apmēram vienlaikus izstāde tiek atklāta arī citās Eiropas, Baltijas un Latvijas pilsētās.

Šosvētdien ir pret latviešu tautu vērstā totalitārā komunistiskā režīma genocīda upuru piemiņas diena, kad tiek godināta 1937.-1938. gada genocīda pret Krievijas latviešiem upuru piemiņa. Padomju lielinieku un Josifa Staļina politisko represiju jeb t.s. Lielā terora laikā 1937.–1938. gadā cieta arī ukraiņi – viņu likteņus var iepazīt izstādē.

Kā ir norādījis Ukrainas Valsts arhīva Nacionālā atmiņas institūta direktors Ihors Kuļiks: “Komunisms, neticis pienācīgi nosodīts pēc Padomju Savienības sabrukuma, piedzīvoja atkārtošanos laikmetīgajā Krievijā — tagadējā rašismā. Tas izraisīja karu, kura aculiecinieki mēs esam. Tagad Ukrainai ir radusies vēsturiska iespēja atbilstošā kārtībā tikt galā ar savu pagātni. Šīs izstādes materiāli ir viens no soļiem jaunajā desovjetizācijas, derusifikācijas, deputinizācijas posmā laikmetīgajā Ukrainā.”

Ukrainas Valsts arhīva Nacionālās atmiņas institūta izstāde Preiļu novada iedzīvotājiem tiek piedāvāta ar Preiļu novada pašvaldības atbalstu, sadarbībā ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju.

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos