Pašvaldībā Ezeru apsaimniekošana

Ar Valsts Zivju fonda atbalstu ir realizēti divi projekti zivju resursu atražošanas pasākumu jomā “Zivju atražošanas pasākumu veikšana Preiļu novada Ciriša ezerā” un “Zivju atražošanas pasākumu veikšana Preiļu novada Bicānu, Pelēču, Biešona ezeros” pasākumā „Zivju resursu pavairošana un atražošana publiskajās ūdenstilpēs un ūdenstilpēs, kurās zvejas tiesības pieder valstij, citās ūdenstilpēs, kas ir valsts vai pašvaldību īpašumā, kā arī privātajās upēs, kurās ir atļauta makšķerēšana”.

Projekti realizēti ar mērķi veikt zandartu mazuļu krājumu atražošanas pasākumus Preiļu novada Rušonas pagasta Bicānu ezerā, Aizkalnes pagasta Pelēču ezerā un Aglonas pagasta Biešona un Ciriša ezeros, tādejādi radot zivju dabiskai atražošanai labvēlīgus apstākļus, un lai nodrošinātu līdzsvarotu un ilgtspējīgu pašvaldības ūdenstilpņu zivju resursu attīstību.

Projekta ietvaros 2022. gada 9. novembrī Preiļu novada Aglonas pagasta Ciriša ezerā tika piegādāti un ielaisti 30000 zandartu mazuļi un 2022. gada 11. novembrī tika piegādāti un ielaisti 29000 zandartu mazuļi, no tiem Preiļu novada Rušonas pagasta Bicānu ezerā tika ielaisti 15000 zandartu mazuļi, Aizkalnes pagasta Pelēču ezerā 8000 zandartu mazuļi un Aglonas pagasta Biešona ezerā 6000 zandartu mazuļi.

  1. “Zivju atražošanas pasākumu veikšana Preiļu novada Ciriša ezerā” projekta kopējā summa 8712.00 euro, Valsts Zivju fonda atbalsts 7753.00 euro un pašvaldības finansējums 959,00 euro.
  2. “Zivju atražošanas pasākumu veikšana Preiļu novada Bicānu, Pelēču, Biešona ezeros” projekta kopējā summa 8421.60 euro, Valsts Zivju fonda atbalsts 6719,66 euro un pašvaldības finansējums 1701,94 euro.

Zivju resursu pavairošana un atražošana Preiļu novada Rušonas pagasta Bicānu ezerā, Aizkalnes pagasta Pelēču ezerā un Aglonas pagasta Biešona un Ciriša ezeros nodrošinās makšķernieku pieplūdumu, Bicānu ezerā tiks turpināta licencētās makšķerēšanas veikšana un 2023. gadā Pelēču un Biešona ezerā tiks ieviestā licencēta makšķerēšana, kas dos papildus finansējumu turpmākai zivju resursu pavairošanai un atražošanas pasākumiem.

Projekta īstenošanas rezultētā tiešie labuma guvēji no projekta īstenošanas būs Preiļu novada, Latgales reģiona, Latvijas un citu valstu iedzīvotāji, tūristi, visi aktīvās atpūtas cienītāji, īpaši makšķernieki, kam interesē zveja Preiļu novada ezeros, kā arī tiks veicināta aktīvā tūrisma attīstība novadā. Visu nepieciešamo informāciju makšķernieki var atrast pašvaldības mājaslapā.

Informāciju sagatavojusi

Inese Jakovele

Vides pārvaldības vecākā speciāliste - 222.kabinets
inese.jakovele [at] preili.lv