Izglītībā

Par Patentu valdes rīkotā konkursa “Radošais intelektuālis” laureātiem šogad kļuvušas deviņas komandas trīs klašu grupās no dažādām Latvijas skolām, informēja tās direktors Agris Batalauskis.

Kopumā par godalgotajām vietām cīnījās 51 komanda no 26 Latvijas skolām un konkursa laureāti tika noteikti pēc rūpīga žūrijas darba. Godalgoto vietu ieguvēji tiks izziņoti un svinīgi sveikti apbalvošanas pasākumā 30. novembrī Rīgas Motormuzejā. Tiks pasludināta arī Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Skolēnu trofejas ieguvēja komanda.

Visas skolēnu komandas saņems pateicības rakstus, bet godalgoto vietu, simpātiju un veicināšanas balvu ieguvēji arī diplomus un balvas. Apsveicam izvirzītos laureātus:

  1. “RI komanda” – Aizkraukles novada vidusskolas 6. klase; skolēni Marta Virbule, Sanita Skrimble (skolotāja Kristīne Balta);
  2. “Trīs draugi var daudz” – Druvas vidusskolas 6. klase; skolēni Agate Šmite, Ēriks Bambāns, Jēkabs Klagišs (skolotāja Liene Klagiša);
  3. “Patents nav tiks sarežģīts vārds, kā liekas, bet, lai to iegūtu – ir jāzina lietas!” – Rīgas Franču liceja 4. klase; skolēni Lote Vēvere, Laura Kromāne (skolotāja Vitnija Kokoreviča)
  4. “EXTRA mopsīši” – Aizkraukles novada vidusskolas 6. klase; skolēni Alīna Neija, Rūta Židova, Evelīna Ostvalde (skolotāja Kristīne Balta);
  5. “Ekskluzīvās partneres” – Aizkraukles novada vidusskolas 6. klase; skolēni Krista Grigoroviča, Evelīna Laukazīle (skolotāja Kritstīne Balta);
  6. “Dreamteam” – Ventspils. 6 vidusskolas 9. klase un Ugāles vidusskolas 9. klase; skolēni Dana Kadeka, Gerda Ābele (skolotāja Kristīne Zemture);
  7. “Neierobežots radošums” – Jēkabpils Agrobiznesa koledžas 4. kurss; skolēni Sjuzanna Sileviča, Andželika Degterjova, Viktorija Papariga (skolotāja Solvita Kozlovska);
  8. “Intelektuālais sprādziens” – Babītes vidusskolas 11. klase; skolēni Elīna Čirkuna, Kārlis Riekstiņš (skolotāja Krista Kristiāna Kristapsone);
  9. “Mācies, radi, motivē!” – Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 11. klase; skolēni Ralfs Romanovs, Mārtiņš Ulpe, Markuss Martinkus (skolotāja Zenta Juranča).

“Esmu gandarīts, ka katru gadu saņemam aiz vien vairāk pieteikumu, tātad Latvijas skolēnus tēma par intelektuālo un rūpniecisko īpašumu interesē un tā kļūst aiz vien aktuālāka. Šogad esam pārspējuši pagājuša gada rekordlielo pietiekumu skaitu, saņemot 51 komandu darbus. Pateicos visiem skolēniem, kas iesniedza savus darbus, un pedagogiem, kas atbalstīja skolēnus darbu izstrādes procesā. Varu būt drošs, ka skolēni, nākotnē izstrādājot savus inovatīvos risinājumus vai attīstot savu uzņēmumu, spēs aizsargāt savu intelektuālo īpašumu,” pauž Batalauskis.

Konkursa dalībniekus aicināja iesniegt divus radošus uzdevumus par intelektuālā īpašuma tematiku, kas būtu aktuāli viņu vienaudžiem, kā, piemēram, izgudrojumi un patenti, preču zīmes, dizainparaugi, aizsardzība pret viltošanu un rūpnieciskā īpašuma nozīmīgums uzņēmējdarbībā.

Radošos uzdevumus skolēni varēja veidot dažādi, piemēram, filmējot, veidojot tekstus, zīmējot, fotografējot, izmantojot dažādus multivides un interaktīvos risinājumus, kā arī citādi radoši izpaužoties.

Šogad komandas aktīvi izmantoja digitālos rīkus un risinājumus uzdevumu izveidei. Visvairāk uzdevumu tika iesūtīti par preču zīmēm.

“Vairākas komandas pievērsušās spēļu izstrādei, tā uzrunājot un piesaistot savus vienaudžus. Lai gan liels skaits komandu iedvesmojušās no populārām spēlēm, kuras pārveidotas un pielāgotas intelektuālā īpašuma tematikai, žūriju priecēja skolēnu oriģināldarbi. Tāpat šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir ļoti plašs aptverto tēmu loks. Jaunieši ir iedziļinājušies gan autortiesībās, patentos, preču zīmēs un dizainparaugos, gan arī ģeogrāfiskās izcelsmes norādēs un viltojumu radītajos kaitējumos,” pastāstīja Patentu valdes Attīstības un starptautiskās sadarbības departamenta direktora vietniece, kā arī žūrijas locekle Inguna Gruntiņa.

Visus pietiekumus vērtēja seši žūrijas locekļi – Latvijas Profesionālo patentpilnvarnieku asociācijas valdes locekle Brigita Tērauda, Starptautiskās intelektuālā īpašuma aizsardzības asociācijas Latvijas Nacionālās grupas valdes locekle Jevgeņija Gainutdinova, biedrības “Junior Achievement Latvia” programmu direktore Inga Bolmane, Valsts izglītības satura centra Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vecākā referente Sandra Falka, Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte un Patentu valdes Attīstības un starptautiskās sadarbības departamenta direktora vietniece Inguna Gruntiņa.

Vislielāko interesi par konkursu izrādījuši 10. – 12. klases skolēni. Skolēni darbus varēja iesūtīt no 5. līdz 20. oktobrim. Jau iepriekš Patentu valde rīkojusi konkursu ‘‘Radošais Intelektuālis’’, 2021. gadā tajā piedalījās 48 komandas dažādās vecuma grupās.

Patentu valde konkursu organizē sadarbībā ar partneriem Valsts izglītības un satura centru, biedrību “Junior Achievmenet Latvia”, Latvijas Profesionālo patentpilnvarnieku asociāciju un Intelektuālā īpašuma aizsardzības starptautiskās asociācijas (AIPPI) Latvijas Nacionālo grupu.

Papildu informācija:

Karīna Breimane
Patentu valdes Attīstības un starptautiskās sadarbības departaments
Projekta koordinatore
Tālr: +371 67220120, e-pasts: Karina.Breimane@lrpv.gov.lv