Pašvaldībā Atbalsts Ukrainai

Lai rādītu labās prakses piemērus infrastruktūras objektu celtniecībā un atjaunošanā, kā arī stiprinātu sadarbību ar Ņižinas pilsētas domi, no 2. līdz 4. novembrim Preiļos viesosies sadraudzības pilsētas pašvaldības un komunālās jomas speciālisti. Šīs izpētes vizītes mērķis ir dalīties ar Ukrainas pārstāvjiem labās prakses pieredzē un piemēros, kas būtu vērtīgi Ņižinas pašvaldības atjaunošanas procesā.

Vizītes pirmajā dienā, 2. novembrī, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns kopā ar Ņižinas pārstāvjiem – Sergeju Okhoņko (Ņižinas pilsētas mēra padomnieks, domes deputāts), Anatoliju Kušnirenko (Komunālās saimniecības un būvniecības nodaļas vadītājs) un Vladislavu Kormanu (apsaimniekošanas uzņēmuma vadītājs) dosies uz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas izbraukuma sēdi Ogres Centrālajā bibliotēkā, kas vienlaikus būs arī Ukrainas atjaunošanai veltīts seminārs “Ceļā uz Ukrainas atjaunošanu. Kad siena pārvēršas par vārtiem…”. Sanāksmi atklās Ukrainas vēstnieks Latvijas Republikā Oleksandrs Miščenko un svarīgi, ka dienas laikā ieinteresētajām Latvijas pašvaldībām būs iespēja divpusēji tikties ar vēstnieku, lai pārrunātu sadarbības iespējas ar Ukrainas pašvaldībām. Šīs sanāksmes laikā līdz šim paveikto prezentēs arī Preiļu novada domes priekšsēdētājs, iepazīstinot citas pašvaldības ar prezentāciju “Preiļu novads: no sadarbības kultūras jomā līdz praktiskai palīdzībai”.

3. un 4. novembrī partneri uzturēsies Preiļos, kur notiks vairākas tikšanās ar pašvaldības speciālistiem, lai iepazītos ar to, kā apgūt dažādu projektu, fondu līdzekļus, kā tos ieguldīt, lai tie ilgtermiņā nestu rezultātus, kā arī klātienē apmeklēs vairākus infrastruktūras objektus un tiksies ar novada uzņēmējiem.

Konteksts:

Latvijas Pašvaldību savienība šā gada jūnijā pievienojās Eiropas Reģionu komitejas izveidotajai “Eiropas Pilsētu un reģionu aliansei Ukrainas atjaunošanai”. Aliansi, atsaucoties Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska aicinājumam, dažas dienas pēc Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršanas Ukrainai, izveidoja Eiropas Reģionu komiteja un tās partneri, tam tādējādi kļūstot par vēl vienu nozīmīgu soli Ukrainas integrācijai Eiropas Savienībā. Eiropas Pilsētu un reģionu alianses mērķis ir koordinēt kopīgos centienus palīdzēt Ukrainas atjaunošanai, tostarp daloties pašvaldību labās prakses pieredzē un zināšanās.

Iepriekš minētās aktivitātes norisinās Eiropas Savienības līdzfinansēta projekta “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” ietvaros. Projekta vadošais partneris ir Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padome (CEMR). Līdztekus Latvijas Pašvaldību savienībai projektā iesaistījušies vēl 26 partneri, pārstāvot gan pašvaldību asociācijas, gan atsevišķas vietējās un reģionālās pašvaldības. Projekta ietvaros Latvijas pašvaldību auditorijai tiek rīkotas diskusijas un semināri par attīstības sadarbības un izglītības tematiku, kā arī ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

Informāciju sagatavojusi

Preiļu novada pašvaldības
Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļa