Iedzīvotājiem

Izmaksas par enerģiju turpina augt visā Eiropā, un Eurostat dati liecina [1], ka jūlijā enerģijas cena Eiropas Savienībā sasniedz 41,1%, kas ir par 14,1% augstāk nekā gada sākumā. Vislielākais cenas pieaugums ir gāzei. Enerģijas inflācija šobrīd ir augstākā kopš 1997. gada, kad Eiropas Savienībā pirmo reizi publicēja vienoto patēriņa cenu indeksu. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem visā Eiropā šoziem ir jārēķinās ar augstiem komunālajiem maksājumiem, īpaši Ziemeļeiropā un Baltijā, kur ierasti valda lielāks aukstums un dienasgaismas ir mazāk. Lai samazinātu rēķinus, mājsaimniecībām ir jādomā, kā taupīt energoresursus.

“Māju siltināšana, apkures sistēmas nomaiņa, efektīvāka apgaismojuma uzstādīšana ir pirmais, kas mums nāk prātā, domājot par energoresursu taupīšanu mājsaimniecībās. Taču ir arī citi risinājumi, piemēram, logu nomaiņa, kas arī var sniegt būtisku ietaupījumu,” stāsta VELUX ģenerāldirektors Baltijā Dmitrijs Astašonoks.

Samazina apkures enerģiju par 11%

Mājokļu izmaksas ir izaicinājums daudziem eiropiešiem, jo pat pirms pandēmijas 9,4 % cilvēku izdevumi par mājokli sastādīja 40% no ienākumiem.[2] Pašlaik 15% eiropiešu dzīvo neapmierinošos apstākļos, un 50 miljonus mājsaimniecību skārusi enerģētiskā nabadzība, ziemā nespējot pienācīgi apsildīt savas mājas.[3]

Logu izolācija un energoefektivitāte būtiski ietekmē mājokļa enerģijas patēriņu un iekštelpu klimatu. Energoefektīvs stiklojums – neatkarīgi no tā, vai tas ir dubultais vai trīskāršais – palīdz samazināt siltuma zudumus, samazinot oglekļa emisijas un komunālos maksājumus.

“Mūsu pētījumi liecina, ka divu jumta logu nomaiņa uz energoefektīvākiem risinājumiem var samazināt nepieciešamo apkures enerģiju telpā līdz pat 11% un siltuma zudumus, kas izplūst pa logu, līdz pat 60%.[4] Savukārt saulainā dienā stiklojums sniedz papildu siltumu, taču svarīgi, lai mājas kopējais ieguvums no saules būtu lielāks nekā enerģijas zudumi caur logiem. Turklāt apkures sezonā jumta logi kopumā ir energoefektīvāki nekā fasādes logi, piemēram, jumta logi ar divkameru stikla paketi ļauj pazemināt temperatūru telpā par 1-2°C, nezaudējot komforta līmeni,” stāsta D. Astašonoks.

Eksperts skaidro, ka, nomainot logus ir svarīgi pievērst uzmanību ne tikai paša loga energoefektivitātei, bet arī izolācijai ap logu, lai neveidojas termiskie tilti, kas var rasties nekvalitatīvi veicot darbus vai ēkas konstrukcijas īpatnību dēļ. Tādēļ viņš iesaka logu nomaiņu uzticēt profesionāļiem, jo nepareizi veikts darbs var veicināt kondensāta veidošanos, pelējuma sēnīšu attīstību un palielināt siltumenerģijas patēriņu.

 Automatizācija un logu aksesuāri

Savu devumu var dot arī dažādu mūsdienu tehnoloģiju un logu aksesuāru ieviešana, piemēram, automatizētās žalūzijas un slēģi arī var nodrošināt siltuma zudumu samazinājumu, tos pielāgojot sezonai. Ir arī pieejamas automatizētas sistēmas, kas logu un žalūziju aizvēršanu pielāgo laikapstākļiem vai temperatūrai, lai sasniegtu maksimālu efektivitāti.

“Ir pierādīts, ka iekštelpu klimats ietekmē ne tikai mūsu veselību, bet arī apmierinātību ar dzīvi. Līdz ar to ir svarīgi, lai telpās saglabājam optimālu siltumu, par to nemaksājot pārmērīgi augstu cenu. Tāpēc šobrīd mājokļa energoefektivitātes uzlabošanu nevajadzētu atlikt, piemēram, logu nomaiņu profesionālis var paveikt vienas dienas laikā, neradot pārāk daudz neērtību. Ieguvums – veselīgāks mājoklis un mazāki apkures rēķini,” iedrošina eksperts.

Papildu informācijai:

Inga Tauriņa
E-pasts: inga.taurina@lejina.eu
Tel. nr.: +371 26 564 629

[1] www.statista.com/chart/28004/eu-energy-inflation-rates/
[2] www.data.europa.eu/data/datasets/o8o5zdalo7wogo78gooqsw?locale=en
[3] www.cor.europa.eu/lv/news/Pages/time-to-eradicate-energy-poverty-in-europe.aspx
[4] Saskaņā ar Velux veikto energoefektivitātes pētījumu