Uzņēmējdarbībā

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) izsludina atklātu Eiropas Savienības (ES) fondu projektu atlasi pašvaldībām un komersantiem nacionālas nozīmes industriālo parku un teritoriju infrastruktūras attīstīšanai. Programmas mērķim no Atveseļošanas fonda (AF) ir pieejami 80 miljoni eiro.

ES fondu programmā, kas vērsta uz nacionālas nozīmes industriālo parku izveidošanu ārpus Rīgas reģiona, tādējādi mazinot reģionālās attīstības atšķirības starp Rīgas reģionu un pārējo Latvijas teritoriju, CFLA projektus pieņems atklātā projektu iesniegumu atlasē.

Uz ES fondu atbalstu var pieteikties  pašvaldības, tās izveidotas iestādes, speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes vai pašvaldības kapitālsabiedrības, kas veic pašvaldības deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildi, kā arī komersanti bez valsts vai pašvaldību kapitāla daļas.

Investīcijas ietvaros tiks atbalstīta jaunas industriālās teritorijas izveidošana vai esošās industriālās teritorijas attīstīšana, industriālo pieslēgumu ierīkošana, pievedceļu atjaunošana vai ierīkošana pie industriālajām teritorijām un komercdarbības mērķiem paredzēto ražošanas ēku un ar tām saistītās infrastruktūras attīstīšana. Projektus varēs īstenot visā Latvijā, izņemot Rīgas plānošanas reģionu.

Katram plānošanas reģionam konkursa sākumā pieejamais AF finansējums ir 20 miljoni eiro, katra projekta īstenošanai paredzot AF investīcijas no 10 līdz 20 miljoniem eiro. Projektu iesniegumus CFLA pieņems līdz 2023. gada 28. aprīlim (ieskaitot), savukārt projektu īstenošana būs jāpabeidz līdz 2025. gada 31. decembrim. Paziņojums par atklāto projektu atlasi š.g. 18. oktobrī publicēts oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

CFLA sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Ekonomikas ministriju š.g. 16. novembrī rīkos tiešsaistes semināru par projektu atlases jautājumiem.

AF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā 3.1. reformu un investīciju virziena “Reģionālā politika” 3.1.1.3.i. investīcijas  “Investīcijas uzņēmējdarbības publiskajā infrastruktūrā industriālo parku un teritoriju attīstīšanai reģionos”  ietvaros.

Šī ir pirmā AF projektu iesniegumu atlase, ko izsludinājusi CFLA.