Nevalstiskajās organizācijās

Mēs, 15 Preiļu novada sievietes, pavadījām trīs brīnišķīgi skaistas, piepildītas dienas Preiļu pagasta Dzeņu mājās, kur saimnieko Stašulānu ģimene.

Pirmā diena iesākās ar savstarpējo iepazīšanos, vielu pārdomām – kas mēs esam, ko mēs darām, kā organizējam sevi, lai būtu labsajūtā un komfortā.

Lektors Kaspars Vendelis mums ieteica ieraudzīt sevi varbūt zināmā, bet neizmantotā amplitūdā, iesaistīja mūs diskusijās, situāciju analīzē.

Viens no svarīgākajiem momentiem, ko paturēsim savā prātā ir vārdiņa “bet” lietošana, precīzāk – nelietošana. Līdz ko mēs sakām “bet”, mēs it kā noliedzam jau iepriekš labi izteiktos nodomus, rīcības un plānus.

Pēc tikšanās ar lektoru Kasparu Vendeli mūs sagaidīja Zinaīda Mūrniece. Visas nākamās dienas mēs bijām viņas varā – mācījāmies pareizi elpot, izpildījām CIGUN dažādus vingrinājumus, meditējām Kristīnes Stašulānes vadībā.

Liekas, kas tā elpošana – elpojam un elpojam par to īpaši nedomājot. Pareizi elpot ir ļoti svarīgi. Mūsu organisms uzņem daudz vairāk skābekļa, enerģijas. Līdz ar to mēs varam būt aktīvākas, sasniegt savas ieceres. Zinaīdas organizētās nodarbības bija ļoti, ļoti noderīgas. Tās pavadīja atbilstoša mūzika, lika mums vērīgāk ieskatīties sejā rudens skaistumam, palaist ārā no sava ķermeņa visu negatīvo, ielaist sevī saules un zemes pozitīvo doto enerģiju.

Vingrinājumus mēs turpināsim pildīt ikdienā, jo tie darīs mūsu dzīvi pilnvērtīgāku un, galvenais, stiprinās mūsu veselību.

Otrajā dienā mēs tikāmies ar mājas saimnieci, aromterapeiti Kristīni Stašulāni. Viņa mūs iepazīstināja ar ēterisko eļļu dažādību, izbaudījām to smaržas, izvēlējāmies sev piemērotākās, un tika sagatavota katrai sava smaržu buķete. Ēteriskajām eļļām ir ļoti liela un svarīga nozīme mūsu dzīvē. Parasti, ja ir kādas veselības problēmas, tūlīt ķeramies pie zālēm, mācoties sapratām, ka dažādas, vienkāršas saslimšanas novērst var ar pareizu ēterisko eļļu izvēli.

Projekta realizācijas otrās dienas vakarā bijām pirtī. Līdz tam klausījāmies pirtnieces  stāstījumu par sagatavošanos iešanai pirtī – slotu siešanu, skrubju materiālu gatavošanu, un šī rituāla piekopšanu. Procedūras pirtī bija, kaut kas vienreizējs. Jā, mēs, kurām mājās ir pirtis, ejam tajās katru nedēļu, bet ja tu nonāc īstas pirtnieces rokās, tad pirts nozīme tev parādās citādā sajušanā un baudīšanā.

Trešajā dienā pēc elpošanas vingrinājumiem, bija nodarbības neirografikā. Daudzām mums šī nozare bija pavisam sveša, un par to dzirdējām pirmo reizi, bet lektore Iveta Grušņikova mums stāstīja par tās nozīmi ieraudzīt risinājumus emocionāliem sastrēgumiem un palīdzēt pārvarēt šķēršļus dažādās sarežģītās dzīves situācijās. Darbojāmies ar zīmuļiem un krāsām. Uz papīra tapa katrai savs koks – neirografiski interpretēts. Līnijas, ko vilkām, bija mūsu smadzeņu šūnu –  neironu darbības rezultāts. Mūsu darbi sanāca kā skaistas, košas glezniņas, kuras var ierāmēt un likt pie sienas, lai katru dienu tajās ieskatoties varam virzīties uz problēmas atrisināšanu.

Šo triju dienu garumā bijām atslēgušās no ikdienas darbiem, no ēst gatavošanas, no rūpēm par ģimenes cilvēkiem. Mēs bijām pašas – sievietes, kuras gribēja parūpēties par sevi, iegūt kaut ko jaunu, noderīgu, ko pēc tam pielietot veselības uzlabošanai.

Mēs varējām izbaudīt visu, pateicoties izcilajai, darbīgajai, projekta vadības komandai – Marutai, Lidijai, Kristīnei, Zinai. Tikām garšīgi pabarotas, aprūpētas un silti un mīļi sagaidītas. Sirsnīgs paldies, ar cerību un iespēju piedalīties citos projektos!

Sakām sirsnīgu paldies Eiropas Lauksaimniecības fondam lauku attīstībai, kas investē līdzekļus lauku cilvēku garīgajā attīstībā, Preiļu rajona partnerībai un Preiļu novada pašvaldībai par piešķirtajiem finanšu līdzekļiem projekta veiksmīgai realizācijai.

Lai biedrības “Sabiedriskais centrs  “Līči”” valdes priekšsēdētājas Marutas Plivdas vadībā izdodas realizēt daudzus citus projektus, mums visiem tik noderīgus un izglītojošus!

Projekta dalībnieces