Izglītībā

Šī gada 26.-30. septembrī Riebiņu vidusskolas 6.a un 6.b klases skolēnu projekta darba grupa kopā ar projekta vadītāju Arnitu Znotiņu un angļu valodas skolotāju Sandri Skaraini piedalījās mūsu projekta partnerskolas “Sankta Frans skola” organizētajā mobilitātes aktivitātē Fēru salās, kas tapa pateicoties Nordplus Junior programmas projektam “Noķer mani, ja vari – putnu stāsts” (“Catch me if you can – birds’ story”- Eng.), projekta nr. NPJR-2020/10232.

Neskatoties uz to, ka Fēru salās ieradāmies vakarā, kad tur plosījās vētra, turpmākās dienas mūs lutināja ar saulainu un rudenīgi siltu laiku, bet visvairāk priecēja mūsu partneru sirsnīgā uzņemšana un viņu sagatavotā mobilitātes aktivitātes programma, kas bija gana neparasta un izglītojoša.

Nākamajā dienā pēc ierašanās Fēru salās, iepazināmies ar skolu un tās apkārtni, piedaloties orientēšanās spēlē – t.s. “selfiju medībās” pa pilsētu Toršavnu (Tórshavn) un tikāmies ar pilsētas mēru, tādējādi bija iespēja redzēt vietu, kur tiek pieņemti vietējiem iedzīvotājiem vissvarīgākie lēmumi, kā arī pilsētas mērs un viņa darba kolektīvs dalījās gan ar paveikto, gan ar saviem vispārdrošākajiem un uz nākotni orientētiem plāniem un darbiem. Vizīti iemūžinājām kopbildē un visi klātesošie saņēma arī vietējā mākslinieka darbu – no koka gatavotu glezniņu. Dienas otrajā pusē mūs iepazīstināja ar fēriešu tautas tērpiem, tradicionālo ēdienu un dziesmām un dejām. Katram bija iespēja nogaršot vietējās delikateses: žāvētu zivi, vaļa un aitas gaļu, izmēģināt soli kopīgā dejā un mēģināt dziedāt līdzi.

Trešdien runājām par un ap putniem. Klausījāmies un skatījāmies izglītojošu prezentāciju par Fēru salās sastopamiem putniem, par vietām, kur tie mēdz uzturēties, kā arī tika stāstīts par tām Fēru salu daļām, kur šoreiz mums nebūs iespējams nokļūt, bet kuras noteikti ir vērts kādreiz apciemot. Vēlāk, kad bijām smēlušies teorētiskās zināšanas, nācās tās pielietot praktiski, proti, bija jāatrod norādes par minētajiem putniem dabā un, ja paveicās, tapa arī bilde ar kādu no tiem. Pēc tam aktīvā diena turpinājās skolas sporta zālē ar komandu spēlēm un rotaļām.

Ceturtdien mūs gaidīja ekskursija ar autobusu uz lielāko zivju audzētavu Fēru salās, zivju barības ražotāju un zivju produkcijas izgatavotāju – uzņēmumu “Bakkafrost”, kas atrodas Glyvrar pilsētā Eysturoy salā un kas ir arī 3.lielākais zivju audzēšanas uzņēmums pasaulē. Uzņēmuma “Bakkafrost” pārstāvji mūs laipni uzņēma savās darba telpās un uzskatāmi parādīja zivju, šajā gadījumā laša, pilnu dzīves ciklu un to, kā augstākās klases zivju produkcija nonāk pie patērētāja – cilvēka. Nepārprotami, bet fakts, zivis ir neatņemama dzīves sastāvdaļa ne tikai putniem, bet arī cilvēkiem, tāpēc jo īpaši svarīgi ir rūpēties par to, lai šie dabas resursi tiktu pienācīgi novērtēti, saglabāti un patērēti. Brauciens ar autobusu bija sevišķi interesants, jo tādējādi varējām apskatīt neatkārtojamo Fēru salu dabu un gūt neparastus iespaidus. Pēcpusdienā mums tika piedāvāta nebijusi iespēja pašiem doties zivju zvejā ar vietējo zvejnieku laivu, un prieks bija neaprakstāms par katru noķerto mencu vai pollaku.

Vakarā, šīs mobilitātes aktivitātes noslēguma dienā un atvadu ballītē, kopīgi gan priecājāmies, gan skumām, jo bija laiks doties mājup un teikt “Uz tikšanos nākamreiz!” visiem mūsu projekta partneriem.

Riebiņu vidusskola ir vadošais projekta partneris ar 2 projekta partneriem no Sankta Frans Skuli, Fēru salas un Puka kool, Igaunija. Projekta īstenošanas periods saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem un vispārējās pandēmijas situācijas dēļ tika pagarināts līdz 01.01.2023. Šī bija pēdējā no plānotajām 3 mobilitātes aktivitātēm. Pirms tam visas partnerskolas tikās Igaunijā (no 22.08. līdz 26.08.2022.) un  savukārt mēs uzņēmām viesus nedēļā no 05.09.-09.09.2022. Līdz ar to galvenās projekta aktivitātes ir veiksmīgi īstenotas un ar gandarījumu varam atskatīties uz paveikto, pārdomāt redzēto, pārrunāt jaunos iespaidus un apmainīties ar gūto pieredzi, kā arī plānot jaunus sadarbības projektus nākotnē.

Projektu apstiprinājusi Augstākās izglītības padome Zviedrijā, Nordplus Jauniešu izglītības apakšprogrammas “Mobilitātes aktivitātes” klašu apmaiņas (Nordplus Junior Mobility activity, Class exchange) ietvaros un tas tapis ar Ziemeļu Ministru padomes piešķirto finansējumu 58,020.00 EUR un Preiļu novada pašvaldības atbalstu.

Vairāk informācijas un bildes par projektu un tā aktivitātēm pieejamas Riebiņu vsk. mājas lapā: www.riebinuvidusskola.lv

Rakstu sagatavoja:

Arnita Znotiņa,
projekta vadītāja, RVSK skolotāja