Veselība

No 24. augusta līdz 20. septembrim SIA “Preiļu slimnīca” PS FIT telpās notika topošo māmiņu un tēvu skolas 20 lekciju cikls. Bezmaksas nodarbības norisinājās projekta Nr. 9.2.4.2/16/I/078 “Pasākumi Preiļu novada vietējās sabiedrības veicināšanai un slimību profilaksei” ietvaros.

“Topošo māmiņu un tēvu skola” ietvaros tika novadītas 20 lekcijas, kuras sagatavoja un prezentēja zīdīšanas konsultante/dūla Anita Baltalksne, psiholoģe Natālija Rinča un ginekologs Juris Kļaviņš. Kopumā lekcijas apmeklēja 21 topošais vecāks, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz maksimālo plānoto dalībnieku skaitu.

Visapmeklētākās lekcijas bija ginekologam, kura vienu lekciju vidēji apmeklējuši 14 dalībnieki. Zīdīšanas konsultanta lekciju vidējais apmeklējums ir 12 dalībnieki, bet mazāk apmeklētas bija psihologa lekcijas, kur lekciju vidēji apmeklējuši 8 dalībnieki.

Tāpat projekta ietvaros veikta pasākuma dalībnieku anonīma aptauja pasākuma efektivitātes novērtēšanai, kurā piedalījās 11 respondenti (2 vīrieši un 9 sievietes). No sniegtajām atbildēm var secināt, ka pasākumi, kas saistīti ar sabiedrības veselību, topošajiem vecākiem ir svarīgi, ko vienbalsīgi apstiprināja visi respondenti. Tāpat aptaujātie uzskata, ka šāda veida izglītojošie pasākumi, kas saistīti ar sabiedrības veselību, būtu jāorganizē arī turpmāk.

Būtiskākie ieteikumi nākamo “Topošo māmiņu un tēvu skola” pasākumu organizēšanai: lekcijas varētu būt pēc darba laika, lai tās vairāk var apmeklēt arī topošie tēti; ieteikums par vēlmi piedalīties vairāk praktiskās nodarbības (vingrojumi uz  bumbas un tml.); kā arī ieteikums pieaicināt arī pediatru kā lektoru citos pasākumos.

Jāatzīst, ka nodrošināt lekcijas ārpus darba laika ir samērā sarežģīti, jo veselības veicināšanas pasākumos pieaicinātie speciālisti parasti ir mediķi, kuriem ir ļoti saspringts darba grafiks. Līdz ar to organizētājam nākas pieņemt speciālistu izvirzīto lekciju laika grafiku.

Savukārt no praktiskajām nodarbībām tika realizētas zīdīšanas konsultanta – zīdaiņa hendlings ar speciālu mācību lelli. Runājot par vingrojumiem uz bumbas, organizējot nākamos pasākumus, var apsvērt vēl citu speciālistu piesaisti, piemēram, fizioterapeita, kas var parādīt vingrinājumus gan topošajām māmiņām pirms dzemdībām, gan vingrinājumus zīdainim tonusa mazināšanai.

SIA „Preiļu slimnīca” vērtējumā pasākums 20 lekciju cikls „Topošo māmiņu un tēvu skola” ir bijis noderīgs topošajiem vecākiem. Piedāvātās lekciju tēmas, kas apskatītas nodarbību laikā ietver visus nozīmīgākos posmus, sākot ar grūtniecības periodu un beidzot ar pēcdzemdību periodu.

Jāpiebilst, ka lekciju noslēgumā bija iespēja apmeklēt Dzemdību nodaļu un iepazīties ar vidi, kurā nāks pasaulē mazulis.

SIA “Preiļu slimnīca” sabiedrisko attiecību speciālists
Rolands Naglis