Kultūrā

Svētdien, 9. oktobrī, pulksten 17:00 Daugavpils Kultūras pilī viesosies deju ansamblis (DA) “Daiļrade” ar folkbaleta izrādi “Cik Saules mūsos”. Izrādes saturiskā vēstījuma centrā ir mūsdienu cilvēka sastapšanās ar seno latviešu dievību – Saules, Mēness un Pērkona – pasauli. Deju uzvedums tapis izcilas komandas vadībā: horeogrāfija – Liene Grava un Reinis Rešetins, mūzikas autors Kārlis Auzāns, režisors un videomākslinieks Roberts Rubīns, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, scenārija autore Lita Silova un DA ”Daiļrade” mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

“Mūsdienās bieži vien steiga pārņem pasauli, acu skatienus aizstāj viedierīču ekrāni, klātienes satikšanās prieku  aizstāj  Zooms, iespēju pavadīt laiku dabā aizstāj dzīve internetā … tik viegli paiet otram garām, nesatiekoties. Mūsu izrāde pandēmijas laikā kļuvusi vēl aktuālāka un aicina skatītāju apstāties uz mirkli, ielūkoties sevī, ieraudzīt pasauli sev apkārt un novērtēt iespējas, ko tā mums sniedz. Stāstu izdejos vairāk nekā 70 dejotāju. Es domāju, ka skatītāji piedzīvos neaizmirstamu latviešu folkbaleta viencēlienu ar košiem tērpiem, oriģinālhoreogrāfiju un orģinālmūziku. Vēlos arī akcentēt, ka šobrīd plānotas tikai 4 izrādes, no kurām 2 notiks Latgalē un 2 Rīgā,” stāsta deju ansambļa mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

Deju izrādi veido Latvijā labi zināmi un augsti novērtēti jomas profesionāļi: laikmetīgās un mūsdienu dejas horeogrāfi un dejotāji Liene Grava un Reinis Rešetins, virtuozais mūziķis un komponists Kārlis Auzāns, kurš skaņdarbā kopā ar savu kolēģi Mārtiņu Miļevski iespēlējis vairāk nekā 13 mūzikas instrumentus, vokālu iedziedājis nu jau arī ārpus Latvijas labi pazīstamais Jānis Strazdiņš, literatūrzinātniece un scenāriste Lita Silova, neskaitāmu koncertu, izrāžu, un festivālu režisors un videomākslinieks Roberts Rubīns, viena no vadošajām Latvijas kostīmu māksliniecēm Ilze Vītoliņa un DA ”Daiļrade” mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

Izrādes titullomās redzēsim Luīzi Lieni Lindi, Nauri Strautnieku, Ilmāru Pokšānu un Martu Valaini. Kopā ar viņiem izrādes vēstījumu stāstīs vairāk nekā 70 daiļradieši.

2020. gadā DA “Daiļrade” ieguva Dejas balvu nominācijā “Skatuviskās tautas dejas iestudējums vai notikums” par horeogrāfu Lilijas Liporas un Ilmāra Dreļa kopīgi veidoto dejas izrādi “Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim.” Pēdējos gados “Daiļrade” plūc laurus kā viens no labākajiem deju kolektīviem valstī. 2018. gada Dziesmu un Deju svētku deju kolektīvu skatē tas triumfēja kā Lielās balvas ieguvējs divās vecuma grupās – jauniešu un pieaugušo kategorijās, kā arī tika atzīts par labāko deju ansambli mūsu valstī Latvijas simtgades svētkos.

Savukārt 2019. gada maijā Valsts prezidents Raimonds Vējonis Ivetai Pētersonei-Lazdānei pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni par ieguldījumu latviešu tautas deju kultūrā.

Video fragmenti no izrādes “Cik Saules mūsos”.

Biļetes uz folkbaleta izrādi pieejamas Biļešu Paradīzes kasēs.

Informācijai:

Aleksis Jarockis
DA “Daiļrade” prezidents
aleksis.jarockis@gmail.com
+371 26336920