Valstī Pašvaldībā

No 13. līdz 18. septembrim  Zemessardzes 35. kājnieku bataljons aktīvi iesaistīsies militāro mācību “Namejs 2022” rudens posmā.

Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju bataljons savā atbildības teritorijā organizēs esošo pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju mācības “Pilskalns”, izspēlējot dažādus krīzes situāciju scenārijus. Šīs mācības notiks 13. septembrī Preiļos, 14. septembrī Līvānos, 15. septembrī Krāslavā. Mācību “Pilskalns” mērķis ir uzlabot valsts un pašvaldības institūciju izpratni par atbildību sadalījumu un praktisko rīcību militāra apdraudējuma gadījumā. Mācību dalībnieki izspēlēs dažādus krīzes situāciju scenārijus, kuros civilās aizsardzības komisija pieņems lēmumus un noteiks reaģēšanas plānus, lai militāra apdraudējuma gadījumā civiliedzīvotāji tiktu nodrošināti ar pamatvajadzībām.

Savukārt 17. un 18. septembrī Līvānu novada Sutru pagastā, Preiļu novadā un Preiļu pilsētā tiks īstenoti taktiski vingrinājumi, pārbaudot karavīru, rezerves karavīru un zemessargu spēju veikt uzdevumus hibrīdkara un konvencionālā apdraudējuma apstākļos.

Zemessardzes 35. kājnieku bataljona mācības norisināsies iepriekš saskaņotās vietās – Līvānu novada un Preiļu novada teritorijā. Šajā apvidū pārvietosies militārā tehnika, karavīri un zemessargi formas tērpos ar strēlnieku ieročiem. Iespējami īslaicīgi satiksmes ierobežojumi.

Mācību uzdevumu izpildes laikā tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr, atrodot mācību vietās nezināmus priekšmetus, tos aizliegts aiztikt vai pārvietot. Militāro mācību laikā tiks ievērotas ugunsdrošības un dabas aizsardzības prasības, izmantotās teritorijas pēc uzdevumu izpildes nepieciešamības gadījumā tiks sakoptas.

Jau ziņots, ka no 5. septembra līdz 9. oktobrim Latvijā norisināsies militāro mācību cikla “Namejs 2022”  rudens posms, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros. Mācībās iesaistītas visas Nacionālo bruņoto spēku vienības, tajā skaitā – Zemessardzes 3. Latgales brigādes štābs un bataljoni.

Zemessardze aicina Līvānu un Preiļu novadu iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret mācību aktivitātēm pilsētvidē, jo karavīri un zemessargi trenējas realitātei iespējami pietuvinātos apstākļos, tādējādi nostiprinot prasmes aizsargāt savu atbildības teritoriju – novadus, pilsētas, pagastus, ciemus.

Militāro mācību regulārai norisei ir būtiska loma, lai uzturētu un stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas. Tām jābūt nemainīgi augstā līmenī, lai regulārie spēki, Zemessardze un rezerves karavīri vienmēr būtu gatavi savlaicīgi reaģēt uz potenciāliem apdraudējumiem, garantējot Latvijas drošību.

Papildus informācija par minētajām mācību “Namejs 2022” aktivitātēm Preiļu un Līvānu novados pieejama, sazinoties pa tālruni +371 67209878 vai +371 28312554.

Informāciju sagatavojusi

vecākais zemessargs Ilze Kivleniece,
Zemessardzes 3. Latgales brigādes
35. kājnieku bataljona Civilmilitārās sadarbības nodaļas jaunākā speciāliste