Muzeja publikācijas Kultūrā

07.09.-31.10.2022. Preiļu Galvenajā bibliotēkā /Kārsavas ielā 4/

Pētera Postaža gleznu izstāde “Rainis un mūzas” no Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājuma.

Gleznotāju Pēteri Postažu raksturo vienlaikus pamatīgums un vieglums. Reālo pasauli un iztēli viņš spēj  savienot tik viegli, jo saskata neparasto ikdienišķajā. Iespējams, ka šis neparastums atklājas tikai skatītājiem, māksliniekam tas ir veids, kā viņš pasauli redz katru dienu. Skaisti ir kūpošas tējas garaiņi, bērna smiekli, sievietes kailā mugura, tautasdziesma, plandoši brunči, upes olis. Pētera Postaža mākslu raksturo tematiska daudzveidība. Jebkas apkārtējā pasaulē – gan redzamajā, gan sajūtu līmenī esošajā – ir iemesls gleznas tapšanai.

“Gleznošana ir viss mans mūžs, esmu uzticīgs glezniecībai, tas ir mans žanrs, un es domāju par to, arī gleznoju katru dienu. Tu esi piedzimis kā mākslinieks, un bez tā nav iespējams dzīvot, tomēr visi nevar būt Mikelandželo vai Rafaeli. Nevajag gribēt būt ģēnijam, vajag būt pieticīgam ierindas strādniekam, jo ģenialitāte smadzenes apstādina – šķiet, viss ir sasniegts un ko tālāk vairs darīt? Labāka ir pieticība, lai nemitīgi kaut ko meklētu un ietu vēlamajā virzienā” spriež Pēteris Postažs.

Dzimis 1940. gadā. Izglītību ieguvis J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, papildinājies Pēterburgas Mākslas akadēmijā, Tallinas Mākslas institūtā, studējis vecmeistarus un laikabiedru pieredzi Eiropas un Amerikas muzejos. Izglītību papildina ikdienas darbs un pati dzīve. Līdz 2019. asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādēs piedalās kopš 1965. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1968. gada. Regulāri rīkojis personālizstādes Rīgā un citās Latvijas pilsētās, piedalījies grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Vācijā, Austrijā un daudzviet citur. Darbi atrodas Nacionālā Mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības, Krievijas Kultūras ministrijas un Krievijas Mākslas fonda īpašumā, Latvijas muzejos, kā arī ļoti daudzās privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja kolekcijai Pēteris Postažs dāvinājis 34 gleznas.

Informāciju sagatavoja

Silvija Berezovska

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore