Muzejos Muzeja publikācijas

Septembris ir zinību mēnesis, kad skolēni un arī studenti atgriežas skolas solos. 26. septembrī savu dzimšanas dienu svin arī Preiļu novada Goda pilsonis kinorežisors Jānis Streičs (1936), kam pamatskolas laiks iekrita smagajos kara un pēckara gados. Tāpēc septembra mēneša piedāvājumā muzejs aicina tuvāk iepazīt Jāņa Streiča pirmo ābeci un atmiņu kladi, kā arī priekšmetus, kas saistīti ar skolas gaitām pirms 70–80 gadiem.

Kinorežisors, Preiļu novada Goda pilsonis Jānis Streičs dzimis 1936. gada 26. septembrī Olgas (dz. Žihare, 1914–1947) un Jāņa (1912–1998) Streiču ģimenē Preiļu pagasta Anspokos. Skolas gaitas uzsāka kara laikā 1943. gadā Rušonas pagasta Gailīšu pamatskolā, kur mācījās līdz 1951. gadam. Tas bija smags laiks, īpaši Jāņa Streiča ģimenei, jo tēvs bija pazudis karā, bet 1947. gadā mūžībā aizgāja māte.

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam Jānis Streičs ir dāvinājis virkni priekšmetu, tostarp tādus, kas saistīti ar bērnību un skolas gaitām. Īpašajā piedāvājumā apmeklētāji aicināti apskatīt viņa pirmo ābeci “Mozō abece un pyrmō losomō grōmota mōjā un pyrmskūlā”, kas izdota Rīgā 1937. gadā. Sīmaņa Svennes sarakstītā mācību grāmata “Mozō ābece” piedzīvoja astoņus izdevumus latgaliešu rakstu valodā un piecus latviešu valodā. Izglītības ministrija Svennes ābeci bija atzinusi par derīgu pirmskolas klasē un skolotāji to labprāt izmantoja.

Gailīšu 7-gadīgo pamatskolu Jānis Streičs beidza 1951. gadā, no šī gada ir saglabājusies un apskatāma viņa atmiņu klade. Atmiņu klades tolaik bija modē un tajā ir gan skolas biedru, gan arī skolotāju ieraksti – dzejoļi un skaisti novēlējumi atmiņai.

Īpašais muzeja piedāvājums apskatāms līdz 30. septembrim Preiļu vēstures un lietišķās mākslas ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai” Raiņa bulvārī 28.

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos