Veselība

23. augustā projekta Nr.9.2.4.2./16/I/002 “Veselības veicināšanas pasākumi Aglonas, Kastuļinas, Šķeltovas un Grāveru pagastos” ietvaros notika senioru ekskursija ar fiziskām aktivitātēm uz Sēliju.

Kopā bijām 40 seniori 55+ gados  un fizioterapeite J.Urbanoviča.

Mūsu brauciens sākās saulainā rītā no Aglonas un, braucot pa slaveno pasta traktu Pēterburga-Varšava, izbraucām cauri  Daugavpilij. Pa autobusa logu skatījām Baznīcu kalnu un braucām garām skolai, kurā mācījās Rainis.

Loģiski bija iebraukt Raiņa mājā Berķenelē. Tik atraktīvs muzejs un radoši darbinieki kā direktore Inese un Eva sen nebija redzēti. Izcils kultūrvēstures, amatniecības un radošuma sakopojums skaistā dabas nostūrī. Iesakām visiem iebraukt un noteikti sekojiet muzeja atraktīvajiem piedāvājumiem soctīklos.

Uz skaistu kopbildi piestājām Sventes muižā un devāmies uz Gārsenes pili un takām.

Sakopta vide, ziedošas rozes un brīnišķīga vietējo mākslinieku izstāde Debesjuma izstāžu zālē patika visiem. Vietējo muižnieku mīlas stāsts un krāsās mirdzošā  stiklotā Gārsenes pils veranda radīja romantisku noskaņu.

Un, protams, fiziskās aktivitātes “pie Lutauša” mežā, Dienvidsusējas krastos. Paldies gidei Dacei! Acīgākās seniores atrada arī zemestauku sēni, kas ir ārstnieciska un reta.

Kā var būt Sēlijā un neapskatīt Aknīsti? Vietējā gide Līga ar savu Aknīstes izloksni nevienu neatstāja vienaldzīgu. Lielā skola ar smaidošo direktori Aiju, samudžinātais vietējās baznīcas tapšanas stāsts un noslēpumainā (grūti saredzama) luterāņu baznīca… Skaisti,  noteikti jābrauc vēlreiz.

Patiess darbīgās ģimenes veiksmes stāsts mūs sagaidīja “Alīdas kafejas” ražotnē. Kurš ir dzēris cigoriņu kafiju dažādās garšās? Un kaņepju sviesta maizītes ar ābolu pīrāgu vēl klāt? Garšīgi, izzinoši un radoši. Ja ir ģimenes atbalsts, idejas, senas un jaunatklātas receptes, tad arī mazajos Elkšņos var būt tik latviska produkta ražotnīte. Paldies saimniecei par stāstu un sirsnīgu uzņemšanu!

Mājupceļš veda cauri Jākobštātei (Jēkabpilij). Pilsēta upes krastā. Grandioza promenāde uz dambja un kā reiz Baltijas ceļa atcerei skanošās dziesmas. Protams, mēs tur pakavējāmies un pavingrojām kopā ar mūsu fizioterapeiti Jūliju.

Paldies visiem senioriem par kopā būšanu, projektam par atbalstu un darbīgajai Sēlijai par apskates vietām!

Uz tikšanos nākošā vasarā!

Ekskursijas vadītāja

Ināra Gražule