Preiļu novadā Kultūrā

Preiļu novada stāsts slēpjas mūsu cilvēkos – spēcīgos, laipnos, spītīgos, gudros, radošos, dedzīgos un tādos, kuri vienmēr iet uz priekšu. Ikviens pasākums, ēka, vieta vai lieta iegūst jēgu tikai tad, ja to piepilda cilvēki un viņu darbi, kas skan tepat, Preiļu novadā, un arī tālienē.

Preiļu novada svētkos trīs dienu garumā ikvienam novada iedzīvotājam un viesim bija iespēja izbaudīt dažādu žanru koncertus, izstādes, tirdziņu, zirgu figurālās jāšanas paraugdemonstrējumus, aktivitātes ģimenēm, velo reivu, kā arī ņemt dalību dievkalpojumā par Preiļu novadu u.c.

Pirmajā svētku dienā skanēja un vizēja parka pludmales zona, kur līdztekus dziesminieka Kārļa Kazāka koncertam un opermūzikai pie zirgu staļļiem ikviens varēja izbraukt ar plostu vai izjust garšas piedzīvojumus Baltā piknika zonā. Svētku apmeklētājiem bija brīnišķīga iespēja vērot zirgu figurālās jāšanas paraugdemonstrējumus jeb zirgu dančus, kas aizrāva kā mazus, tā lielus pasākuma apmeklētājus. Otro gadu Preiļu ielās devās muzikālā Velo reiva dalībnieki, bet vasaras nakts ballīti pludmales zonā iegrieza DJ Roberts Lejasmeiers. Turpat notika arī pirts mucu un kubulu saiets “Voi plyks, voi troks”, kas deva iespēju azartiskām kompānijām mesties nebijušā izaicinājumā.

Svētku centrālo dienu, 20. augustu, ievadīja Svētku ierūcināšana kopā ar spēkratu pavēlniekiem un tirdziņš, kur bija iespējams iegādāties amatnieku roku darbus, mājražotāju produkciju, stādus un nobaudīt dažādus našķus. Lielu apmeklētāju interesi izraisīja Pagastu dižošanās, kur katrs Preiļu novada pagasts piedāvāja degustēšanai savu saimnieču un saimnieku sarūpēto cienastu, kā arī priecēja ar muzikāliem un teatrāliem priekšnesumiem. Preiļu novada pašvaldība izsaka vislielāko pateicību pagastu pārvalžu vadītājiem, par lielo darbu, ko katrs ieguldīja idejas realizācijā. Tāpat arī pagastu pārvalžu vārdā izsakām pateicību novada cilvēkiem un uzņēmējiem, kuri atbalstīja šīs norises tapšanu: z/s “Vilkači”, z/s “Pumpuri”, IU “MAKRA” (īpašniece Valentīna Litvjakova), Everitai Rasčevskai, Guntim Skuķim, Uldim Eglītim, Ingrīdai Kampānei, Lidijai Kursītei, Līgai Kalniņai,  z/s “Bernāni” (īpašniece Sarmīte Geiduka), Olgai Sporānei, Valentīnai Slūkai, Marijai Laizānei, Sīļukalna KN teātra kolektīvam (vadītāja Anita Upeniece), Mairitai Reiginai, Galēnu KN vadītājai Annai Vanagai, Galēnu bibliotekārei Anitai Kokinai, Rušonas pamatskolas pavārēm Janīnai Ružai un Diānai Fedotovai, z/s “Salenieki” (īpašnieks Gustavs Norkārklis), SIA “KASO PLUS” (vadītāja Solvita Čaunāne), z/s “Mikalova” (īpašniece Marija Gavare), SIA “Vanagi 2” (vadītājs Jānis Skutelis), Līvijai Paeglei, vides ģidei Sandrai Galiņai (par meistarklases “Vībotnes maģija” vadīšanu), SIA “Dilore”, Aļonai Spūlei, Aglonas Maizes muzeja saimniecei Vijai Kudiņai, Lilitai Pastarei, Nadeždai Gorinai.

Svētku laukumu dienas vidū pieskandināja Preiļu novada jauniešu pūtēju orķestra un Ķekavas pūtēju orķestra koncerts, savukārt pēc tam apmeklētāji baudīja Ukrainas jauno mākslinieču koncertu. Visas dienas garumā parka pludmalē ikviens varēja aktīvi izpausties radošajās darbnīcās, kā arī skatīt mākslu, apmeklējot Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja sagatavoto piedāvājumu.

Preiļu novada svētku centrālā vakara sākumā iestādes, organizācijas un pašvaldības viesu delegācijas vienojās gājienā. Ar uzrunām klātesošos sveica Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, Preiļu Goda pilsonis un A/S “Preiļu siers” valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts, Ņižinas pilsētas mērs Oleksandrs Kodola, Utenas pilsētas mēra padomnieks Vidmantas Valinčius un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvniecības Briselē vadītāja Agita Kaupuža. 50 gadu jubilejā tika godināts A/S “Preiļu siers” un tā darbinieki, kuri saņēma pašvaldības pateicības un Preiļu keramiķa Raivo Andersona veidotas vāzes. Kupli apmeklētās svinības turpinājās visas nakts garumā, bet līdz ar saullēktu, aktīvākie sporta entuziasti pludmalē varēja izmēģināt dažādas aktivitātes – rīta copi, tenisa un volejbola mačus u.c. Savukārt svētku izskaņā vienojāmies kopīgā lūgšanā par novadu un koncertā Preiļu Romas katoļu baznīcā.

Lielais svētku apmeklētāju skaits un pozitīvās atsauksmes ir labākais apbalvojums katram, kurš radīja idejas un palīdzēja tās īstenot. Preiļu novada pašvaldības vārdā izsakām pateicību galvenajiem organizatoriem – Preiļu novada kultūras un tūrisma pārvaldei un Preiļu novada kultūras centram. Par sadarbību programmas veidošanā un “Ūdens festivāla” norisēm paldies sakām Latgales plānošanas reģionam, kompānijai “Forte Production” un režisoram Valdim Pavlovskim. Svētkus atbalstīja SIA “Picu bode”, z/s “Viktorija” (Ivans Daņilovs), z/s “Vecvanagi” (Normunds Seilis), z/s “Šņepstu Jaunāres” (Jānis Šņepsts).

Svētku fotogalerijas.

Informāciju sagatavojusi

Preiļu novada pašvaldības
Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļa