Nevalstiskajās organizācijās

Lietus māķoņiem par spīti 23. jūlija rīts atnāca cerīgs un enerģisks,  Aizkalnē aizmirsto prasmju diena ģimenēm “Darām kopā”. Uz pasākumu bija  atceļojusi aitiņa no saimniecības “Grāvmalas” un ģimenēm tika rādīta aitu cirpšana ar rokas dzirklēm. Tas izraisīja lielu interesi apmeklētājos, dažiem gribējās izmēģināt roku pašiem, gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tālāk tika rādīts un stāstīts tālākais vilnas pārstrādes process-  vilnas mazgāšana un plūkāšana, dzijas tīšana kamolā uz tītavām.

Sviests tika kults apmēram 100 gadu senatnīgā ķērnē, kas bērnos izraisīja neviltotu interesi un darbošanās prieku. Katram gribējās pašam izmēģināt šo procesu. Visiem kopā sviests sakūlās un tika mazgāts. Pa to laiku mammas un vecmammas rūpēja cienastu , tika savārīti pelēkie zirņi un sagatavoti cepšanai jaunie kartupeļi ar sviestiņu un garšvielām, desiņas cepšanai ugunskurā.

Tēvi un vectēvi rādīja savu māku siena pļaušanā ar izkaptīm, daudziem tā nemaz nebija sveša nodarbe un savu māku rādīja ne tikai tēti, bet arī viena otra mamma. Bērniem visvairāk patika zāles ārdīšana un kraušana zārdā.

Sekoja konkursi un rotaļas. Pēc labi padarīta darba kā senajos laikos, vienmēr sekoja izpriecas. Lai izkustētos un atslēgtos no nopietnām lietām, akordeona pavadībā tika iets rotaļās un dejots.

Noslēpumainajā lādē bērni varēja izvēlēties jebkādu gatavu produktu, atpazīt un  novietot pie attiecīgā  uz galda izvietotā   graudaugu parauga. Tur bija kviešu, miežu, rudzu, auzu vārpas un  kukurūza. Tas deva mazajiem dalībniekiem jaunas zināšanas par lauku produktiem un ko no tiem var iegūt un kā izmantot dažādus produktus. Par piedalīšanos bērni saņēma saldumus.

Jauno lauksaimnieku konkursā bērni atbildēja uz dažādiem jautājumiem, minēja mīklas  par lauku darbiem, dzīvnieciņiem un par visu ar ko tas saistīts. Jaunie censoņi bija ļoti zinoši un brīžiem izvērtās pat sacensības par pareizajām atbildēm. Zinošāko ģimeņu bērni saņēma pasākuma organizētāju sarūpētās balvas.

Pasākums noslēdzās ar kopīgu pikniku. Paldies visām ģimenēm kas ņēma aktīvu dalību pasākumā, mammām un vecmammām par cienasta gatavošanu,  nodarbību vadītājām par dalīšanos ar seno laiku prasmēm un atraktivitāti.

Pasākumu finansiāli atbalstīja Sabiedrības integrācijas fonds no valsts budžeta piešķirtajiem līdzekļiem.

Projekta vadītāja Janīna Beča