Muzejos Muzeja publikācijas Kultūrā

Šī gada 4. augustā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs aicina doties izzinošā ekskursijā “Ebreju mantojums Preiļu ielās”, lai tuvāk iepazītu mūsu pilsētu un zaudētos kaimiņus – ebrejus. Ekskursija tiek organizēta, tuvojoties 7. augusta holokausta upuru piemiņas pasākumam Preiļos.

Lai gan šobrīd Preiļos vairs nav ebreju kopienas, izstaigājot Preiļu ielas, var iepazīt to ebreju atstātā mantojuma daļu, kas neglabājas muzejā, bet ir neatņemama mūsu pilsētvides daļa. Vienlaikus – ēkas un ielas glabā dažādus stāstus, kas par mūsu zaudētajiem kaimiņiem saglabājušies līdz mūsdienām. Tuvāk iepazīsim arī tās vietas, ko savās atmiņās ir aprakstījis Preiļu novada Goda pilsonis Dāvids Zilbermanis (1934), un par kurām vācu okupācijas pirmajās nedēļās savā dienasgrāmatā rakstīja Preiļu pusaudze Šeina Grama (1926–1941).

Ekskursija sāksies plkst. 17.15 pie Preiļu parka vārtiem blakus vārtsarga namiņam. Kopējais maršruts – aptuveni 3 km un ilgums – aptuveni 2 stundas.

Ekskursija notiek Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja projektā “Mans kaimiņš ebrejs” ar VKKF atbalstu. Svētdien 7. augustā aicinām uz holokausta upuru piemiņas pasākumu, kas sāksies plkst. 14.00 ar piemiņas brīdi Holokausta upuru memoriālā, bet turpināsies plkst. 15.00 Raiņa bulvārī ar Rēzeknes teātra “Joriks” izrādi “Mans kaimiņš ebrejs”.

Attēlā Brīvības iela. 1930. gadi. PVLMM krājums.

Informāciju sagatavojusi

Ilona Vilcāne
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos