Muzeja publikācijas Kultūrā

Holokausta upuru piemiņas pasākumā Preiļos 2022. gada 7. augustā  15.00 Raiņa bulvārī izrādīs muzikāli dokumentālo izrādi “Mans kaimiņš ebrejs”. 

Pēdējo gadu laikā Latvijā tiek atjaunotas sinagogas, vadītas konferences par vēstures notikumiem – holokaustu, ebreju glābšanu, vākta informācija par ebrejiem, kuri dzīvojuši Latvijā. Izrādes sižets ir par Rēzeknes un Latvijas ebreju kopienām laika periodā līdz 1941. gadam.

Piemēram, 1935. g. Rēzeknē dzīvoja 3342 ebreji jeb 25,4% no visiem iedzīvotājiem, viņiem piederēja 75% no visiem tirdzniecības uzņēmumiem. Šai laika periodā ebreju kopiena bija neatņemam pilsētas sastāvdaļa, dažādu profesiju pārstāvji, izglītoti un zinoši savas jomas speciālisti. 1941.gadā, trīs mēnešu laikā, gandrīz visa Latgales ebreju kopiena iet bojā. Taču viņi izzūd ne tikai fiziski, bet arī no mūsu vēstures.

Pēdējo desmit gadu laikā ir paveikts liels darba apjoms, lai to mainītu.

Izrāde ir site-specific, brīvdabas izrāde, kurā skatītāji pārvietojas 10 dažādās lokācijās (viena otrai salīdzinoši tuvu, pāriešana no ainas uz ainu 2-4 min.). Katrai konkrētajai vietai ir savs stāsts un muzikāls materiāls (dziesma, deja). Skatītāji izrādes sākumā tiek sadalīti grupās līdz 40 cilvēkiem (var būt arī vairāk), katram skatītājam tiek iedota karte, pa kuru virzīties visas izrādes laikā.

Izrādes mērķis ir ne tikai padarīt redzamu, kādu Latvijas sabiedrības daļu, bet izdarīt to tā, ka varam sajust, sadzirdēt, sagaršot un uz mirkli iejusties šajā pazaudētājā pasaulē. Mērķis saglabāt šo mantojumu un no kultūrtelpas paskatīties uz vēstures notikumiem gadsimtu gaitā. Pakāpeniski veidojot šo ebreju vēstures stāstu, mēs esam to papildinājuši ar muzikāliem gabaliem, parādot tradīcijas, vēstures notikumus, kultūru un dzīvi ar kādu ebreju kopiena ir saskārusies.

Katrai pilsētai ir savs vēstures stāsts par ebreju kopienu vakar un šodien, vēlamies dalīties ar savu stāstu Preiļos un parādīt šo skaudro cilvēku likteņus ar muzikālā teātra izrādes palīdzību. Ikviens skatītājs uz mirkli ir aicināts iejusties šai gandrīz pazaudētajā vēstures lappusē, izdzīvot notikumus, pārdzīvojumus un priekus.

Aicinām Preiļu skatītājus izdzīvot ebreju likteņus dažādos gadsimtos.

Izrāde saņēmusi teātra gada balvas “Spēlmaņu nakts” balvu 2020./2021. gada sezonā “Skatuves nagla” par pilsētas kopienas saliedēšanu, profesionālās un amatieru mākslas savienojumu un vēsturiskās apziņas modināšanu bez agresijas un didaktikas.

Radošā komanda:

Komponists: Jēkabs Nīmanis

Režisors: Mārtiņš Eihe

Dramaturģija: Krista Burāne

Scenogrāfija: Pamela Butāne

Dziesmu tekstu autors: Kirils Vilhelms Ēcis

Vēstures konsultants: Kaspars Strods

Piedalās: J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas koris (9 jaunieši), vad. Anda Lipska, profesionālais pūšamo instrumentu orķestris “Rēzekne” (20 dalībnieki) vad. Sergejs Sergejevs un Jānis Pavlovskis, akordeonisti Zane Vancāne un Igors Popovs, Rēzeknes teātra jauniešu studijas dalībnieki (3 jaunieši), vad. E.Klimanovs un L.Ščukina, dejotāji no jauniešu deju kopas Dziga (8 jaunieši), vad. Inga Žirgule.

Lomās: Inese Pudža, Rūta Holendere, Karīna Lučiņina, Sandija Dovgāne, Jana Ļisova, Artūrs Čukurs, Kristīne Klimanova, Larisa Beilo, Tatjana Suhiņina – Pecka, Jekaterina Garfunkele, Nadežda Voronova, Larisa Ščukina, Aivars Pecka, Kārlis Tols, Vladimirs Petrovs, Genādijs Voronovs.

Kopā izrādē piedalās 50 mākslinieki.

Izrāde latviešu un krievu valodā.

Izrādes ilgums 2h 45 min.

Šis projekts tiek realizēts ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži, un Preiļu novada kultūras centra finansiālu atbalstu.

Organizē Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs.

Attēlos: izrāde Rēzeknē (fotogrāfe: junjala photography)

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs