Preiļu pils un parks

Cilvēki veido vidi. Vidi, kura var īpašumā piederēt pašiem un vidi, kura ir pieejama ikvienam – sabiedriska telpa. Kā, piemēram, Preiļu parks – burvīgs, ziedošs, ainavisks un romantikas, apcerīguma pilns! Vide, kur vari vērot dabu, putnus, dzīvniekus, būt aktīvs sportiskās aktivitātēs, baudīt ūdens priekus un vakaros gaismu atspulgus ūdeņos, pēc saullēkta pamanīt lidojošos sikspārņus un ieklausīties dabā, tās zīmēs un skaistajā.

Preiļu muižas kompleksa un parka vidi mērķtiecīgi, saskaņā ar 2018. gadā izstrādāto “Preiļu muižas kompleksa un parka attīstības koncepciju” veido parka komanda (vadītāja, dārzniece un divi palīgi). Parks vēsturiski ir veidots kā ziedošais ainavu parks, kur parka vidē ir tuvas un tālas skatu perspektīvas, ziedoši krūmi, ziemcietes, ziedi, tomēr atsevišķi neveidojot speciālas ziedu dobes. Ikvienam augam ir jāiekļaujas kopējā dabas ainaviskumā un jābūt harmoniskam tajā. Līdz ar to ikviena puķe, ziemciete, košumkrūms tiek stādīts pārdomāti un vienmēr paturot prātā vēsturisko un ainavisko noskaņu.

Parka apmeklētāji ir pamanījuši daudzas pozitīvas pārmaiņas publiskajā vidē, par to norāda arī aktivitāte no iedzīvotājiem, kas izrāda pašiniciatīvu un dāvā parkam kokus, ziemcietes, pavasara puķes, košumkrūmus un nu jau arī ūdensrozes!

Lai veidotu vēl romantiskāku vidi pie Lielā dīķa, kura vidū ir Ādama un Ievas sala, kas veidota kā koka terase – neliela estrādīte, paredzēts dīķa malās veidot ūdensrožu kolekciju. Ūdens malās tiks uzstādītas informatīvās zīmes ar iepretim iestādītajām ūdensrozēm, kur tiks norādīta to šķirne. Tādējādi ikviens nopietns ūdensrožu audzētājs jau nākamgad varēs doties nelielā ekskursijā uz Preiļu parku un iepazīt ūdensrožu daudzveidību un bagātību. Kolekcijas veidošanu aizsākām ar Artūra Želvja dāvinājumu – trīs ūdensrožu šķirnēm – Nymphaea “Attraction”, “Marliacea Rosea” un “Joey Tomocik”.

Jau divus gadus atpakaļ Ineses un Andreja Aninu ģimene dāvāja parkam skaistas ziemcietes, bet pagājušajā gadā savas lolotās puķes mums dāvāja Annas un Valda Vitkovsku, Dainas un Igora Pliču ģimenes. Skaistus košumkrūmus saņēmām arī no SIA “Agrolatgale Plus”. Šogad dāvinājumus papildināja Ainas Kravales dāvinātās puķes un košumkrūmi. Sadarbībā ar Aizkalnes sabiedrisko centru un Janīnu Beču, esam saņēmuši ZS “Kulpi” saimnieces Irēnas Šultes koku un košumkrūmu dāvinājumu.

Tā ir milzīga vērtība – vietējo iedzīvotāju kopiena, kas piedalās parka veidošanā, tā ziedošā nosaukuma atjaunošanā un radīšanā! Liels paldies ikvienam, kas izrādījis savu pašiniciatīvu un piedāvājis kokus, krūmus, ziemcietes, puķes Preiļu parkam! Ir gadījies, ka kāds no piedāvājumiem īsti neatbilst parka vides veidošanai, bet mēs labprāt palīdzam atrast publisku vidi, kur ikviena dāvinājums iederas un spēj priecēt mūs visus!

Esam vienmēr pozitīvi un atvērti piedāvājumiem! Ja jums rodas idejas un ir ko dāvināt, lūdzu, zvaniet Sandai tālr.:26323701.

Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja

Sanda Čingule-Vinogradova