Muzejos

Vasaras saulgriežos un tuvojoties Jāņiem, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs piedāvā virtuālo izstādi, kurā savijas ziedēšana dabā ar ziedu pušķiem muzeja krājuma tekstilijās – dvieļos, galdautos, sedziņās, segās, priekšautos (atvērt). Savukārt ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai” muzeja īpašais piedāvājums – ziedu motīvi Veronikas Znotiņas izšūtajā dvielī un Konstancijas Opules darinātajā spoguļa skapja sedziņā.

Astronomiski vasaras sākumu iezīmē Jāņi, kas latviešu zemkopja kalendārā ir apsējības un siena pļaujas sākums. Jāņi ir ziedēšanas laiks: zied pļavas un zied labība – īsā Latvijas vasara ir savā ziedēšanas pilnbriedā un katrai puķei un zālei ir savs pielietojums gan tautas medicīnā, gan zīlēšanā, gan pušķošanā, dāvināšanā un vainagu pīšanā.

Tekstilijās – galvenokārt dvieļos, galdautos, sedziņās – reālistiskas ziedu motīvu kompozīcijas, nereti papildinātas ar tekstu, modē ienāca 20. gs. 20. gados un šādu izšuvumu šablonus varēja iegādāties rokdarbu veikalos. Krāšņi izšūtas tekstilijas mājas interjerā apliecināja rokdarbnieces izcilās spējas un arī gaumes izjūtu.

Virtuālā izstāde apskatāma arī Preiļu Kultūras nama vestibila displejā.

Lai līksmi Jāņi!

Informāciju sagatavojusi

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs