Sabiedrībā Preiļu novadā

Sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā, Sarunu festivālu LAMPA un Preiļu Galveno bibliotēku 9. jūnijā Preiļos notika Dialoga aplis, sarunājoties par izaicinājumiem, iespējām, perspektīvām un sadarbību Preiļu novadā.

Dalībniekiem tika piedāvāti vairāki sarunas temati. Lielākā daļa dalībnieku izvēlējas apspriest – kādas ir sadarbības iespējas Preiļos?

Dialoga apļa dalībnieku galvenās atziņas:

  • sadarbība un uzticēšanās iet roku rokā;
  • sadarbība ir viedokļu cīņas, kas dod rezultātu;
  • sadarboties ir jāmāca gan jaunieši, gan pieaugušie; jāsadarbojas, “jābūt kā bišu šūnā”;
  • attīstīt saskarsmes prasmes un sevis prezentēšanu;
  • veiksmīgas sadarbības priekšnoteikumi: uzticēšanās, kopēji mērķi, sapratne, vienotība, funkciju sadale, kompetence, platforma/vide, izdevīgums abām pusēm, izpratne, atbildība, stratēģiskā domāšana;
  • Neformālas sarunas, satikšanās un komunikācija vienam ar otru ir laba pamata bāze, lai sadarbība sāktu attīstīties.

Dialoga apļa dalībnieku sadarbības pieredze Preiļos, Preiļu novadā lielākoties bija pozitīva un bagāta ar dažādiem veiksmes stāstiem.

Klātesošie atzinīgi novērtēja šādu sarunas formu un vēlētos to ieviest arī ikdienā, neformālās tikšanās reizēs, sarunās iepazīt arī iestāžu iekšējo darbu, kas palīdzētu veiksmīgi attīstīt un pilnveidot sadarbību.

“Dialogs ir demokrātiskas sarunu kultūras metode, kuras laikā cilvēks var labāk izprast apskatāmo jautājumu, citu cilvēku domas un savu nostāju. Dialoga mērķis nav pierādīt sava viedokļa pareizību vai panākt vienbalsību, taču labs dialogs ir veids, kā cilvēki var kopā nonākt pie jauniem risinājumiem un atziņām, saglabājot cilvēcisko saikni savā starpā. Dialogs dod iespēju sadzirdēt un saprast pieredzes, kas formulējušas cilvēku viedokli, un ieraudzīt pasauli plašāk, jo labas sarunas iedvesmo, dziedē un, galu galā, veido demokrātisku valsti,” stāsta Sarunu festivāla LAMPA direktore Ieva Morica.

Informāciju sagatavoja

Sigita Trūpa
Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītājas vietnieces pienākumu izpildītāja