Kultūras centra pasākumi

4. jūnijā Preiļu mūzikas skolā notika slāvu dziesmu koncerts, kurā skanēja dažādas dziesmas krievu, ukraiņu, baltkrievu valodā. Tās izpildīja dziedošie kolektīvi no Rīgas, Līvāniem, Preiļiem un Moskvinas ciema. Ideja par šādu koncertu radās radošajā nometnē, kurā iepazinās un sadraudzējās Latvijas kultūras vēstnieki Anatolijs un Tamāra Artjuhovi no Rīgas un Tatjana Kolosova no Preiļiem. Bija liela vēlme kādreiz Preiļu novadā sarīkot folkloras ansambļa “Ļubo mne!” koncertu.

Pēc divu gadu pārtraukuma COVID dēļ, tas atkal priecēja apmeklētājus, jo nebija iespējams arī šogad atkal sēdēt un neko nedarīt. Tik daudz jubilejas uzreiz! 1996. gada oktobrī Preiļos uz savu pirmo mēģinājumu pulcējās dziedātāji, kuri savu dzīvi nevarēja iedomāties bez dziesmas. Tā izveidojās vokālais kolektīvs “Rjabinuška”. Drīzumā ansamblis kļuva par Preiļu novada Slāvu kultūras un izglītības biedrības daļu. Vēlāk viņus savā paspārnē pieņēma Preiļu kultūras centrs un Slāvu kultūras biedrība “Raduga”.

Pirms 25 gadiem Preiļu novadā radās Slāvu kultūras un izglītības biedrība. Vairākus gadus biedrības vadītāja bija Tatjana Kolosova. Biedrība šajā laikā kļuvusi par neskaitāmu tematisku koncertu un atpūtas vakaru rīkotāju ne tikai Preiļos, bet arī ārpus tā. Notikuši divi starptautiski festivāli – “Slāvu mūzikas dienas” un “Spēlē, harmonika, Latgalē!”.

2007. gada oktobrī pēc pilsētas iedzīvotāju lūguma tika izveidota jauna organizācija – Slāvu kultūras biedrība “Raduga”. Daudzus gadus tās vadītāja bija Valentīna Maksimova. Šodien slāvus organizē Natālija Lapoško. 15 gadu laikā ir izdarīts ļoti daudz. Bet galvenais – tradīcijas turpinās. Vokālajam ansamblim  “Rjabiņuška” pievienojās vēl viens radošais kolektīvs – ansamblis “Kaļinuška”. Abi ansambļi, kurus vada Svetlana Stepanova, ir daudzu novada pasākumu dalībnieki.

Uz skatuves viens pēc otra kāpa radošie kolektīvi. Biedrības “Moskvinas vecticībnieki” garīgās dziedāšanas koris “Sretenie” izveidots 2012. gadā. Ar garīgiem dzejoļiem, kas ir īpašs vecticībnieku muzikālās kultūras veids – viņi jau uzstājušies Daugavpilī, Naujienā, Līvānos, ne reizi vien mājās – Moskvinas ciemā. 2019. gada septembrī koris tika uzaicināts uzstāties starptautiskās konferences dalībnieku priekšā Veļikijnovgorodā (Krievija). Un visbeidzot, ansamblis stājās Preiļu publikas priekšā. Viņi izpildīja divus garīgus dziedājumus – “Grēku nožēlas lūgšana”(“Покаянная молитва”)  un “Lūgšana Dievmātei” (“Молитва Богородице”). Kora vadītāja Dina Maksimova klātesošajiem skaidro, ka vecticībniekiem ir īpaša dziedāšanas maniere – unisons.

Moskvinas dziedātājus uz skatuves nomainīja Rīgas kolektīvs. Viņi izpildīja garīgus dzejoļus un krievu un kazaku tautasdziesmas, dažreiz jautras, dažreiz skumjas. Bet ansamblis “Ļubo mne!” izcēlās ar īpašu vokālo sniegumu. Tādus ansambļus starp krievu kolektīviem visā Latvijā var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem.

Turpinājumā ukraiņu un baltkrievu dziesmas izpildīja Līvānu novada Slāvu kultūras biedrības “Uzori” vokālais ansamblis. Viņu vadītāja Lidija Znotiņa stāsta, ka dziedātāji sevi jau uzskata par īstiem māksliniekiem un vienmēr ir gatavi doties, tiklīdz mūs uzaicina. Pēc Līvānu kolektīviem uzstājās Preiļu kolektīvi “Rjabinuška” un “Kaļinuška”. Karstasinīgas ukraiņu dziesmas mijās ar liriskām baltkrievu dziesmām. Visi “Slāvu mūzikas koncerta” dalībnieki bija ģērbušies spilgtos, skaistos nacionālajos tērpos, kas piešķīra vēl lielāku emocionālo iespaidu mūsu dziesmu svētkiem.

Visus dalībniekus sveica 13. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs, Preiļu novada domes deputātes Iveta Stare un Nadežda Hlebņikova, Preiļu Kultūras centra vadītāja vietniece Silvija Kurtiņa. Kā noslēguma akords skanēja dziesma “Daudzus gadus!” (“Многая лета!”)  visu koncerta dalībnieku izpildījumā!
Taču radošie kolektīvi uzreiz neizklīda. Vakarēšana turpinājās gan Preiļos, gan Moskvinā, kur dziedātāji ne tikai sarunājās, bet plašāk dalījās savā pieredzē.

Koncerta organizatori pateicas Preiļu novada pašvaldībai un Kultūras un tūrisma pārvaldei par palīdzību slāvu dziesmu svētku organizēšanā.

Informāciju sagatavojusi

Tatjana Kolosova
biedrības “Moskvinas vecticībnieki” valdes priekšsēdētāja