Preiļu novadā Kultūrā

Čempiona kronis

Jau piekto reizi veiksmīgi noslēgusies Nacionālās skaļās lasīšanas sacensību 2. kārta Preiļu reģionā.

Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības ir konkurss 11-12 gadus veciem 5. klašu skolēniem, kura rezultātā tiek noskaidrots lasīšanas čempions. Konkurss notiek trīs posmos – sacensības skolā vai vietējā bibliotēkā, reģionālais fināls un valsts fināls Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Sacensību mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.

Katrs sacensību dalībnieks no savas mīļākās grāmatas izvēlas fragmentu un uzstājas ar 3 minūšu garu lasījumu. Šajā īsajā laika posmā jāspēj aizraut klausītāju, pārliecināt, ieinteresēt, parādot savu skaļās lasīšanas prasmi. Sacensību dalībniekus vērtē kompetenta žūrija, izvirzot vienu lasītāju čempiona titulam.

Nacionālo skaļo lasīšanas sacensību fināla uzvarētājs uz gadu kļūst par LNB Bērnu direktoru un iegūst ceļojošo balvu savai skolai. Balvu fondā ir arī dāvanu kartes grāmatu iegādei. Bērnu direktora pienākumos ietilpst bērnu literatūras un bibliotēku pakalpojumu vērtēšana, sava viedokļa paušana medijiem, LNB lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” atbalsts.

Šogad 1. kārtas vietējā mēroga sacensībās Preiļu reģionā ar pedagogu atbalstu kopumā piedalījās 130 piekto klašu skolēni no astoņām Preiļu novada skolām – Aglonas vidusskolas (skolotāja Elīna Smirnova), Aglonas Katoļu ģimnāzijas (skolotāja Anita Placinska), Galēnu pamatskolas (skolotāja Inga Elste), Pelēču pamatskolas (Marija Zīmele), Preiļu 1.pamatskolas (skolotājas – Irēna Barone, Žanete Beča, Anda Anspaka), Preiļu 2.vidusskolas (skolotāja Rita Lazda), Riebiņu vidusskolas (skolotājas- Rita Pudāne, Žanna Ļebedeviča), Rušonas pamatskolas (skolotāja Inta Dumbrovska). Izsakām pateicību pedagogiem un koordinatorēm – Valentīnai Ondzulei, Anitai Kokinai, Everitai Raščevskai, Svetlanai Zaharevičai, Silvijai Kotānei, kuras palīdzēja organizēt sacensību norisi.

26. maijā Preiļu Galvenā bibliotēka pulcēja skolu uzvarētājus uz sacensību 2. kārtu. Īpašu noskaņu un svētku sajūtu ar savu saksofona spēli palīdzēja radīt Artis Borovskis, kurš arī mācās 5.klasē. Preiļu reģiona dalībniekus vērtēja žurnāliste un dzejniece Egita Terēze Jonāne, Preiļu GB metodiķe Egija Gribuste, filoloģe Mārīte Upeniece-Skutele. 15 dalībnieku konkurencē reģiona čempiones titulu ieguva Lauma Madelāne no Aglonas vidusskolas, kura 24.septembrī startēs finālā  Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā. Vēlam Laumai veiksmi un visus aicinām lasīt ar prieku, jo lasot gūtais sniedz iespēju ikvienam būt uzvarētājam!

Informāciju sagatavoja

Preiļu GB bērnu literatūras nodaļas vadītāja Solvita Erta
Foto: Oksana Šņepste

Preiļu reģiona Skaļās lasīšanas čempiones titula ieguvēja Lauma Madelāne

Nacionālās skaļās lasīšanas Preiļu reģionālās kārtas dalībnieki kopā ar pedagogiem un koordinatoriem