Valstī

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) informē, ka, balstoties uz Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” iniciatīvas “DiscoverEU” 2022. gada pirmās kārtas rezultātiem, ir zināms – 178 Latvijas 18 gadīgi jaunieši, kuri bija pieteikušies iniciatīvai, saņems bezmaksas ceļošanas karti, lai iepazītu Eiropas kultūras bagātību, izprastu Eiropas daudzveidību, iegūtu jaunus draugus, prasmes un zināšanas.

“Erasmus+” programmas iniciatīva “DiscoverEU” sniedz iespēju 18 gadus jauniem ES pilsoņiem bez maksas ceļot pa Eiropu, mācīties no citām kultūrām, veidot draudzības ar citiem eiropiešiem un izzināt arī pašiem sevi. Iniciatīvas mērķis ir būt videi draudzīgākiem, digitāliem un iekļaujošiem. Līdz ar to jauniešiem ar īpašām vajadzībām (piemēram, personām ar kustību traucējumiem vai redzes problēmām) ir iespēja saņemt papildu atbalstu. Apstiprinātie dalībnieki ir aicināti pa Eiropu pārvietoties ar videi draudzīgāku transportlīdzekli – vilcienu.

2022. gada aprīļa “DiscoverEU” pieteikumu kārtā kopumā ceļošanas biļetēm no Latvijas pieteikumus iesniedza 477 jaunieši, no kuriem apstiprināti ir 178 ceļot gribētāji. Jauniešiem dalības apstiprinājumi nosūtīti uz pieteikumā norādītu e-pasta adresi. Tajā norādīta arī informācija par tālāko pieteikšanās procesu un turpmāko rīcību. Aicinām apstiprinātos dalībniekus izskatīt savu e-pastu, lai veiktu pieteikuma apstiprinājumu. Savukārt jaunieši, kuri pieteicās, bet netika apstiprināti dalībai iniciatīvā, arī tiek aicināti sekot līdzi informācijai e-pastā, jo viņi joprojām ir rezerves dalībnieku sarakstā un var saņemt uzaicinājumu piedalīties iniciatīvā arī vēlākā laika posmā – ja kāds no dalībniekiem atsauc dalību iniciatīvā, vai nav to apstiprinājis.

Lai atvieglotu iniciatīvas “DiscoverEU” dalībnieku pieredzi, programmas “Erasmus+” valstu aģentūras, tostarp Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra Latvijā, rīkos informatīvas sanāksmes dalībniekiem pirms došanās ceļā, kā arī kopīgas tikšanās visu valstu izvēlētajiem jauniešiem. Šī gada biļešu ieguvēji saņems arī atlaižu karti, ar kuru būs iespējams iegūt vairāk nekā 40 000 dažādas atlaižu iespējas transportam, naktsmītnēm, pārtikai, kā arī kultūras un sporta pasākumu, apskates objektu apskatei un citām aktivitātēm.

Iniciatīvas “DiscoverEU” bezmaksas ceļošanas kartes tiek piešķirtas, baltoties uz dalībvalstu iedzīvotāju īpatsvaru salīdzinājumā ar kopējo ES iedzīvotāju skaitu, kā arī skatoties pēc pieteikuma anketā aizpildāmo viktorīnas jautājumu pareizo atbilžu skaita. Kopumā no 2018. gada, kad iniciatīva “DiscoverEU” tika organizēta pirmo reizi, 165 000 ceļošanas kartēm pieteikušies gandrīz 754 000 jauniešu no visas ES, tostarp 4483 jauniešu no Latvijas, no kuriem 680 ieguvuši šo unikālo ceļošanas iespēju.

Kopš šī gada “DiscoverEU” ir daļa no “Erasmus+” programmas, kas sniedz iespēju vēl vairāk jauniešiem iepazīt Eiropu un ceļot bez maksas. Eiropas Jaunatnes gada ietvaros kopumā “DiscoverEU” aktivitātēs 2022. gadā tiks piešķirtas 70 000 bezmaksas vilciena biļetes, kas ir par 10 000 vairāk nekā pagājušajā gadā.

Šogad, papildu iniciatīvai “DiscoverEU”, gada nogalē pirmo reizi būs pieejams projektu konkurss “DiscoverEU” iekļaušanas projektiem. “DiscoverEU” iekļaušanas projektu mērķis ir dot iespēju 18 gadus veciem jauniešiem ar ierobežotām iespējām, saņemot sev zināmas organizācijas atbalstu, doties ceļojumā ar vilcienu pa Eiropu.

Projektus JSPA varēs iesniegt Latvijā reģistrētas organizācijas – pašvaldības, valsts un pašvaldības iestādes, nevalstiskās organizācijas, neformālās jauniešu grupas (ar likumisko pārstāvi), sociālie uzņēmumi, sociāli atbildīgie uzņēmumi. Līdz oktobrim organizācijām būs iespēja izstrādāt un iesniegt iekļaušanas projektus, tādā veidā “DiscoverEU” iesaistot vēl vairāk jauniešus ar ierobežotām iespējām, kas paši nebūtu pieteikušies dalībai “DiscoverEU” iniciatīvā. Plašāka informācija par “DiscoverEU” iekļaušanas projektiem tiks publicēta jaunatne.gov.lv.                                                                                                                                                                                                                                            

Par JSPA

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir Izglītības un zinātnes ministres pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību. JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: “Erasmus+”, “Eiropas Solidaritātes korpuss”, Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem “Eurodesk”, “eTwinning”, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu “PROTI un DARI!”.

Informāciju sagatavoja:

Egija Ļuļēna
JSPA Komunikācijas daļas vecākā referente
e-pasts: egija.lulena@jaunatne.gov.lv
t. +371 67356251