Muzeja publikācijas

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā Preiļu kultūras nama izstāžu zālē apskatāma mākslinieka, Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā 2019. gada laureāta Nugzara Paksadzes personālizstāde “Saules iedvesmots”.

Mākslinieks dzimis 1953. gada 20. maijā Gruzijā, bet jau no 1982. gada savu dzīvi un jaunrades ceļu saistījis ar Latviju un dzīvo Lapmežciemā. Dzīvošana Rīgas līča krastā viņam pavērusi iespēju līdzdarboties ne vien Tukuma, bet arī Jūrmalas mākslinieku kolektīvā. Latviskajā vidē viņa dienvidnieka temperaments uzšķiļas ar radošu vitalitāti gan glezniecībā, gan attieksmē pret dzīvi vispār. Tieši dienvidnieka daba un mīlestība uz eļļas krāsas plastiskajām īpašībām, kas māksliniekam dod iespēju līdz pat izšķērdībai dažādot gleznas faktūru, ļauj Nugzaru dēvēt par ekspresionistu, jo ekspresija nozīmē izteiksmīgumu.

Sabiedriski aktīvais, draudzīgais un iniciatīvām bagātais mākslinieks iesaistījās ne vien Tukuma un Jūrmalas mākslas aktualitātēs, bet atrada ceļu arī pie Latgales, Baltkrievijas un Lietuvas kolēģiem. Preiļu, Daugavpils, Rēzeknes un Krāslavas plenēros Nugzaru katru gadu gaida gandrīz vai kā goda biedru, pateicoties viņa aizrautīgajai dabai un draudzīgam raksturam. Nugzars sadarbojies arī ar Marka Rotko centru Daugavpilī.

Kopš 2011. gada viņš organizē ikgadējos starptutiskos mākslinieku plenērus Tērvetē. Skaistajā Latvijas dabā un māksliniekiem piemērotos apstākļos kopā strādājuši un atpūtušies pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Itālijas, Vācijas, Balkānu valstīm. Aizvadīto vasaru darbu dokumentē skaisti katalogi. Starptautiskas sadarbības rezultātā Nugzara Paksadzes gleznas atrodas Austrijā, Vācijā, Zviedrijā, Rumānijā, Ukrainā, Krievijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā. Tās atrodas muzeju ekspozīcijās un privātkolekcijās.

Savā dzimtenē Nugzars ir Adžārijas Mākslinieku savienības goda biedrs.

Informāciju sagatavoja
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs