Muzejos

Šī gada 14. maijā pēc divu gadu pārtraukuma uz tikšanos klātienē Muzeju naktī aicināja Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs un citas pašvaldības un privātās iestādes. Šogad Preiļos Muzeju nakts aktivitātes vienoja kopīga, plaša tēma Vērtības – gan muzejs kā vērtība, gan kultūras un arī vispārcilvēciskās vērtības. Neskatoties uz mainīgajiem laikapstākļiem, Muzeju nakts pasākumi bija aktīvi apmeklēti – kultūru baudīt devās gan preilieši, gan viesi no tuvākām un tālākām Latvijas pilsētām, gan arī Preiļos uzņemtie Ukrainas kara bēgļi.

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja aktivitātes
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja atklātajā krātuvē A. Paulāna ielā 4 tika atklāta izstāde “Цiнностi. Vērtības”. Pasākumu ar ukraiņu tautasdziesmām bagātināja Daugavpils ukraiņu kultūras centrs “Mrija”, Līvānu novada Kultūras centra slāvu kultūras biedrība “Uzori” un Preiļu Kultūras centra ansambļi “Kaļinuška” un “Rjabinuška”. Šajā izstādē centrālais tēls ir Ukrainas sieviete, tāpēc apmeklētājiem ir iespēja apskatīt ukraiņu izšūtās tekstilijas – kreklus, dvieļus, rotājumus, kā arī Latgalei raksturīgās tekstilijas no Preiļu muzeja krājuma. Izšuvumos vienojošais ir pavasarīgais un košais ziedu motīvs. Izstādē apskatāmos krāšņos ukraiņu dvieļus darinājusi un saglabājusi Olga Vasilišina (1940) no Daugavpils Ukraiņu kultūras centra “Mrija”, vīriešu krekli, sieviešu blūze, galdauts, krelles un vainags no etnogrāfes, Dr. hist, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Etnogrāfijas departamenta vadītājas Aijas Jansones vākuma. Savukārt tradicionālajos ukraiņu rakstos izšūtās Lieldienu olas darinājusi Ukrainā dzimusī Līvānu novada Rožupes pagasta iedzīvotāja Ļubova Trūpa. Izstāde atklātajā krātuvē ir apskatāma visu vasaras sezonu muzeja darba laikā.

Skvērā blakus Kultūras namam Raiņa bulvārī 28 ar deju kopas “Gaida” priekšnesumu tika atklāta muzeja sagatavotā vides stendizstāde “Trauslās vērtības. Nosargāt”. Izstāde ir veltīta mūsu identitāti veidojošajām kultūras vērtībām un tradīcijām, un Preiļu novada iedzīvotājiem, kuri, neskatoties uz smagajiem Otrā pasaules kara un okupācijas gadiem, šīs vērtības ir kopuši un arī sargājuši. Stendizstāde ir apskatāma līdz novembrim, tumšajā diennakts laikā tā tiek izgaismota.

Savukārt Preiļu kultūras nama izstāžu zālē Preiļu kultūras namā tika atklāta mākslinieka, Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā 2019. gada laureāta Nugzara Paksadzes personālizstāde “Saules iedvesmots”. Mākslinieks dzimis 1953. gada 20. maijā Gruzijā, bet jau no 1982. gada savu dzīvi un jaunrades ceļu saistījis ar Latviju. Latviskajā vidē viņa dienvidnieka temperaments uzšķiļas ar radošu vitalitāti gan glezniecībā, gan attieksmē pret dzīvi. Starptautiskas sadarbības rezultātā Nugzara Paksadzes gleznas atrodas muzeju ekspozīcijās un privātkolekcijās ne tikai Latvijā un Gruzijā, bet arī Austrijā, Vācijā, Zviedrijā, Rumānijā, Ukrainā, Krievijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā. Izstāde apskatāma līdz 30. jūnijam.

Muzeju naktī apmeklētāji īpašā atmosfērā varēja apskatīt arī muzeja pamatekspozīciju “Muzeja stāsti Latvijai” un Preiļu muižas kapelu, kas nu ir atvērta uz vasaras sezonu.

Muzeju nakts noslēdzās A. Paulāna ielā 4 ar tikšanos pie ugunskura, kur skanēja nacionālo partizānu stāsti no muzeja krājuma un karavīru dziesmas folkloras kopas “Rūžupis veiri” izpildījumā. Bija iespēja noskatīties nacionālajai pretošanās kustībai Latgalē un katoļu priesterim Antonam Juhnevičam (1905–1947) veltīto N. Puča filmu “Segvārds Vientulis”. Neizpalika arī tradicionālā Muzeju nakts zupa – šogad tas bija sātīgais borščs.
Muzeju nakts pasākumi Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā tika rīkoti sadarbībā ar Preiļu novada Kultūras centru un Kultūras un tūrisma pārvaldi. Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja darba laiks vasaras sezonā: pirmdiena – piektdiena plkst. 11.00–18.00 un sestdiena, svētdiena plkst. 12.00–18.00.

Citas Muzeju nakts aktivitātes novadā

Muzeju nakts ietvaros ikvienam interesentam bija iespēja piedalīties divu Preiļu novadā nozīmīgu personu privāto kolekciju atklāšanā. Plkst. 18.00 viesu mājā “Pie Pliča” tika atklāta Latgales fotogrāfu biedrības vadītāja un sabiedriski aktīva novadnieka Igora Pliča veidotā Jāņa Gleizda piemiņas istaba. J. Gleizds bija ievērojams foto mākslinieks, kurš ar saviem darbiem guvis vērienīgus panākumus pasaulē. Viņš pārsvarā strādāja melnbaltajā fotogrāfijā, perfekti pārvaldot sarežģīto, smalko un darbietilpīgo izohēlijas tehniku. Īpašu apbrīnu viņš izpelnījās ar to, ka spēja radīt tādu mākslu, neskatoties uz to, ka traumas dēļ viņam tika amputētas abas rokas. Tagad spilgtākās Gleizda dzīves liecības, apbalvojumi un darbi apskatāmi vienuviet, pateicoties Igora Pliča ieguldījumam. Savukārt plkst. 21.00 Aizkalnes pagasta Raipoles muižas telpās bija iespēja aplūkot Preiļu novada Goda pilsoņa, A/S “Preiļu siers” valdes priekšsēdētāja Jāzepa Šņepsta veidoto privātkolekciju “Keramika. Medību trofejas”. Šī kolekcija izraisīja neviltotu prieku un pārsteigumu kā bērnu, tā pieaugušo acīs. Jāzeps arī apmeklētājiem aizrautīgi stāstīja par eksponātiem un piedzīvoto, kas viņam saistās ar šo kolekciju. Var tikai apbrīnot, cik dedzīgi un pašaizliedzīgi Jāzeps darbojies, lai šo kolekciju izveidotu. Par turpmāko darbību un kolekcijas apskates laikiem informācija sekos.

Dažādas aktivitātes notika arī Vecvārkavas un Vārkavas pusē. Interesentiem bija iespēja piedalīties akcijas “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2022” un izstādes “Senie priekšmeti gaismas spēlē” atklāšanā Vārkavas muižas pils pagrabā. Vārkavas novadpētniecības muzejā varēja apskatīt klēts ekspozīciju un piedalīties viktorīnās un risināt dažādus uzdevumus: vajadzēja atpazīt graudus, uz tausti atpazīt produkciju, kas tiek ražota no graudiem. Tika stāstītas teikas, pasakas par maizi. Neizpalika arī ticējumi, kas saistās ar maizes cepšanu un ēšanu.  Vārkavas tautas nama zālē tika atklāta Vārkavas mājsaimnieču gleznu, kas darinātas gan no maziem stikla gabaliņiem, gan no papīra, izstāde.  Pasākumu kuplināja vietējie pašdarbības kolektīvi: senioru deju kolektīvs „Odziņas”, vokālais ansamblis „Melodīvas” un „Večerinkas muzikanti”. Pasākuma apmeklētāji cienājās ar Muzeju nakts zupu un baudīja Andra Daņiļenko un Valda Zilvera koncertu.  Bet Roberta Mūka muzejs Galēnos aicināja iedzīvotājus iesaistīties kopgleznas radīšanā un muzeja teritorijā stādīt saulespuķes.

Jāatzīmē, ka arī citi privātie muzeji un galerijas novadā vēra durvis saviem apmeklētājiem un piedāvāja dažādas aktivitātes. Paldies ikvienam, kurš veidoja Muzeju nakts norises, un visiem, kuri nenobijās no mainīgajiem laikapstākļiem un piedalījās. Aicinām sekot līdzi muzeju aktivitātēm arī ikdienā un iepazīties kā ar vēsturisko, tā arī mūsdienu kultūras daļu.

Informāciju sagatavoja

Preiļu novada pašvaldības Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļa un