Preiļu novadā Pašvaldībā

2012. gadā tika apstiprināts Vladimira Ladusāna izstrādātais Preiļu novada ģerbonis. Tieši desmit gadus vēlāk jaunizveidotā Preiļu novada deputāti apstiprinājuši, ka arī pēc administratīvi teritoriālās reformas tiks saglabāts šis pats ģerbonis. Tā heraldiskais apraksts vēsta, ka Preiļu novada ģerbonī ir attēlots melns krauklis zelta laukā, aiz tā kreisajā pusē zaļa četrlapu āboliņa lapa, kas savulaik simbolizēja četras apvienotās lauku teritorijas, bet nu ieguvis jaunu nozīmi, parādot Vārkavas, Riebiņu, Aglonas un Preiļu apvienošanos.

Krauklis, kā simbols, jau izsenis saistīts ar Preiļu novadu. 1938. gadā Valsts prezidents Kārlis Ulmanis apstiprināja Preiļu pilsētas ģerboni, kurā arī bija attēlots melns krauklis zelta laukā. Šī putna attēls ģerbonim izraudzīts tāpēc, ka arī Preiļu ilggadējo īpašnieku Borhu ģerbonī bija attēloti kraukļi — gudrie, uzmanīgie, drošsirdīgie, spēcīgie putni.

Nereti arī vietējie mākslinieki un amatnieki kraukļa tēlu izvēlējušies attēlot savos darbos. Krauklis iemūžināts gan gleznās, gan audeklos, keramikā, kokā un metālā. Pirms kāda laika Preiļu novada pašvaldība iegādājās vietējā mākslinieka Aleksandra Nesterjuka, kurš pārstāv uzņēmumu “Nester Custom”, radīto metāla kraukli. Tagad krauklis atradis savu mājvietu pie jauniešu centra “Četri”, kur priecēs gan vietējos iedzīvotājus, gan viesus. Krauklis veidots no metāla rezerves daļām, apvieno pagātni ar mūsdienīgiem risinājumiem un spilgti attēlo jaunā Preiļu novada vērtības – ilgtermiņa domāšana, spēja pielāgoties, transformācija, cieņa pret pagātnes vērtībām, bet vienlaikus stingrs skats nākotnē.

Informāciju sagatavojusi

Preiļu novada pašvaldības
Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļa