Valstī Pašvaldībā

Šogad 9. maijs noteikts par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu. Saeima aprīļa sākumā galīgajā lasījumā pieņēma likumu “Par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienas noteikšanu”. Likuma mērķis ir vērst Latvijas sabiedrības uzmanību uz Krievijas sākto militāro agresiju Ukrainā un solidarizēties ar Ukrainas tautu cīņā par Ukrainas valsts suverenitāti, neatkarību un teritoriālo integritāti.

Tāpat šajā dienā aizliegts rīkot publiskus izklaides un svētku pasākumus gan valsts, gan pašvaldību mērogā. Pašvaldības neizsniegs atļauju publiska pasākuma rīkošanai, kā arī tiks anulētas atļaujas publiskai pasākumu rīkošanai šogad 9. maijā, ja tādas izsniegtas līdz likuma spēkā stāšanās dienai.

Tā kā Preiļu novada pašvaldība šī likuma kontekstā ir tiesīga pieņemt lēmumu aizliegt sapulces, gājiena vai piketa norisi, izņemot gadījumus, ja sapulces, gājiena vai piketa veids un mērķis atbilst minētās piemiņas dienas raksturam, Preiļu novada teritorijā 9. maijā nebūs atļauts organizēt pasākumus, netiks atļautas svinības Sarkanās armijas uzvaras slavināšanai pār nacistisko Vāciju, kas pēc būtības Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Šogad 9. maijā pie publisko personu ēkām, privāto tiesību juridisko personu un personu apvienību ēkām, kā arī dzīvojamām ēkām jānovieto Latvijas valsts karogs sēru noformējumā. Noteikts arī pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums 9. un 10. maijā. Likums spēku zaudēs šī gada 11. maijā.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns: “Eiropā un lielākajā daļā pasaules kā Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu atzīmē 8. maiju. Aicinu šajā datumā atcerēties Otrajā pasaules karā kritušos karavīrus, visus tā upurus, tai skaitā Latvijā dzīvojušos daudzu tautību cilvēkus. Aicinu šajā datumā atcerēties un izvērtēt sarežģīto Latvijas vēsturi, lai izdarītu pareizos secinājumus arī par pašlaik notiekošo Krievijas iebrukumu Ukrainā.”

Informāciju sagatavoja

Preiļu novada pašvaldības
Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļa