Izglītībā

Šī gada 2. un 3. aprīlī Riebiņu vidusskolas 5a un 5b klases skolēni kopā ar klašu audzinātājām Rutu Vjaksi un Innu Zenovjevu un projekta vadītāju Arnitu Znotiņu devās vērot putnus dabas liegumā “Lubāna mitrājs”. Pasākumu organizēja Lubāna mitrāja informācijas centrs  “Putnu dienu” ietvaros, savukārt mums šī nedēļas nogales aktivitāte tapa pateicoties Nordplus Junior programmas projektam “Noķer mani, ja vari – putnu stāsts” (“Catch me if you can – birds’ story”- Eng.), projekta nr. NPJR-2020/10232.
Pirmajā dienā pēc izglītojošas lekcijas par putnu dzīves paradumiem un putnu vērošanas pamatprincipiem, ar kuriem dalījās putnu vērotājs Rūdolfs Kroičs, vērojām putnus pastaigājoties pa Lubāna mitrāja informācijas centra apkārtni. Guvām pirmos iespaidus un mācījāmies skatīties un ieraudzīt putnus gan ar neapbruņotu aci, gan ar binokli. Pēc tam rokdarbu meistares Antras Cimiņas vadībā tapa katram sava putnu figūriņa, kuru veidojām un krāsojām “papjē-mašē” tehnikā. Izgatavotos darbiņus ņēmām līdzi uz mājām.
Svētdien devāmies aizraujošā putnu vērošanas ekskursijā ar autobusu apkārt Lubāna ezeram. Kopā ar mūsu erudīto gidu – putnu vērotāju Dagni Vasiļevski uzzinājām daudz interesantus faktus un apgāzām esošos mītus par putniem un to paradumiem, apstājāmies putnu vērošanas vietās, ielūkojāmies ezera gājputnu ikdienā, iemācījāmies uzmanīgi klausīties un saklausīt, jo putnu vērošana prasa pacietību, uzmanību un spēju būt kopā, tādējādi iegūstot neaizmirstamus mirkļus, jaunas zināšanas un pozitīvas emocijas.
Dienu noslēdzām ar gardu siltu zupu brīvā dabā, pie kuras varējām dalīties pārdomās par redzēto un atmiņās paliekošāko. Mīļš paldies jaukajiem dalībniekiem un atsaucīgajiem pasākuma organizētājiem, īpašs paldies Agnesei Krustei, par sirsnīgo uzņemšanu un iespēju atpūšoties arī izzināt un mācīties.
Ekskursija bija mūsu Nordplus – “putnu projekta” vietējā mēroga aktivitāte. Riebiņu vidusskola ir vadošais projekta partneris ar 2 projekta partneriem no Sankta Frans Skuli, Fēru salas un Puka kool, Igaunija. Projekta īstenošanas periods saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem un vispārējās pandēmijas situācijas dēļ tika pagarināts līdz 2023. gada 1. janvārim. Līdz tam plānotas trīs mobilitātes aktivitātes katrā partnervalstī. Projektu apstiprinājusi Augstākās izglītības padome Zviedrijā, Nordplus Jauniešu izglītības apakšprogrammas “Mobilitātes aktivitātes” klašu apmaiņas (Nordplus Junior Mobility activity, Class exchange) ietvaros un tas tapis ar Ziemeļu Ministru padomes piešķirto finansējumu 46 416.00 euro un Preiļu novada pašvaldības atbalstu.
Vairāk informācijas un bildes par projektu un tā aktivitātēm pieejamas Riebiņu vidusskola mājaslapā.

Rakstu sagatavojusi

Arnita Znotiņa,
projekta vadītāja, RVSK skolotāja