Izglītībā

Ar mērķi stiprināt vispārizglītījošo izglītības iestāžu un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu skolēnu pašpārvalžu attīstību, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra Jaunatnes politikas valsts programmas 2022.-2024. gadam ietvaros 2022. gadā īsteno projektu “Atbalsts izglītības iestāžu pašpārvalžu attīstībai programmas “Kontakts” iniciatīvu projektu īstenošanai”.

Iniciatīvu “Kontakts” veido divas daļas – izglītības iestāžu skolēnu pašpārvalžu komandu mācības un iniciatīvu projektu konkurss.

No 5. līdz 7. aprīlim Malnavas koledžā notika iniciatīvas “Kontakts” klātienes mācības, kurās piedalījās skolēnu pašpārvalžu komandas (3 skolēni + skolotājs) no Preiļu 1. pamatskolas, Aglonas vidusskolas un Galēnu pamatskolas, bet 12.-14. aprīļa mācībās piedalījās Riebiņu vidusskolas skolēnu pašpārvaldes komanda. Trīs dienu mācību laikā bija iespēja padziļināti apgūt izvēlēto tēmu un piedalīties nodarbībās ar ekspertiem, novērtēt situāciju savā izglītības iestādē, kā arī dalīties pieredzē un apmainīties ar idejām, izstrādāt projekta pieteikumu.

Lūk, ko par mācībām Malnavas koledžā saka Preiļu 1. pamatskolas SP “Kompass” komandas dalībnieki:

  • Annija Akmentiņa (9.a) – “Pavadot 3 dienas Malnavas koledžā, es ieguvu daudz jaunu zināšanu par projekta rakstīšanu, pilsonisko līdzdalību un kopumā sadarbību. Man bija iespēja iepazīties ar citu skolu pārstāvjiem un darboties kopā ar viņiem. Veicot aktivitātes, es negribot mācījos, tas bija kas pilnīgi jauns un ļoti interesants. Šī pieredze man noteiktu noderēs nākotnē.”
  • Andīna Anspoka (8.b) – “Es šajās trīs dienās iemācījos ļoti daudz jaunu lietu, uzzināju jaunus vārdus un to nozīmi. Man ļoti patika pavadītais laiks Malnavā. Man patika sadarboties, pildīt uzdotos uzdevumus ar citu skolu skolēniem, kurus es nepazinu. Bija ļoti interesanti.”
  • Beāte Cirša (7.b) – “Bija ļoti atsaucīgi vadītāji un apkārtējie. Es tiešām novērtēju zināšanas, ko ieguvu pa šīm trim dienām, uzzināju daudz jaunas informācijas. Man ļoti patika pavadīt laiku ar savējiem un citiem, iepazīt un izprast citus, uzzināt citu domas un ieteikumus.”

Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas skolēnu pašpārvaldes komanda uz Malnavu dosies 5. maijā. Savukārt, pieteikumu iesniegšana atbilstoši iniciatīvu projekta konkursa nolikumam norit līdz 23. maijam. Katra skolēnu pašpārvaldes projektu ideja, kas uzvarēs konkursā, saņems līdz 1000 euro finansējumu tās īstenošanai, ko varēs uzsākt augustā. Paralēli notiks arī tiešsaistes mācības par turpmākajiem projekta īstenošanas soļiem.

Paldies Preiļu novada izglītības iestāžu skolēnu pašpārvalžu līderiem un skolotājiem – konsultantiem par izrādīto iniciatīvu un dalību. Veiksmi projektu konkursā!

Vairāk par iniciatīvu “Kontakts”

Preiļu novada bērnu un jauniešu centra direktore

Aija Caune
E-pasts: aija.caune@preili.lv

Riebiņu vidusskolas skolēnu pašpārvaldes komanda un skolotāja Rita Pudāne

Aglonas vidusskolas pašpārvaldes meitenes pildot uzdevumu

Preiļu 1. pamatskolas komanda

5.-7. aprīļa mācību dalībnieku kopbilde