Pašvaldībā Izglītībā

6. aprīlī Preiļu novada pašvaldības centrālajā ēkā un vairākās iestādēs  karjeras izglītības pasākuma “Ēnu diena” ietvaros viesojās jaunieši,  kuri izrādīja iniciatīvu iepazīties ar sev saistošu nākotnes profesiju. Iepriekšējos divus gadus epidemioloģiskās situācijas dēļ šāda veida pasākumi valstī nenotika, tāpēc šogad jo īpašs prieks atkal satikties klātienē bija gan pašiem jauniešiem, gan arī pašvaldības darbiniekiem.

Lielu interesi jaunieši izrādīja par pašvaldības vadošajiem amatiem. Domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns ar lielu prieku uzņēma pie sevis “ēnotājus”, iepazīstināja ar savu darba ikdienu un diskutēja ar jauniešiem par to, kā vispār notiek darbs pašvaldībā. Tāpat priekšsēdētājs bija sarūpējis “ēnām” dažādus uzdevumus, piemēram, runas veidošanu, lai atainotu ne tikai saspringto darba pusi, bet arī radošo. Turpretī “ēnotāji”, kuri dienas gaitā vēroja izpilddirektora darbu, varēja iepazīties ar to, cik patiesībā plašs jomu loks un cik liela atbildība pašvaldības pamatfunkciju izpildē ir tieši šī amata pārstāvim.

Jaunieši, kuri interesējas par jurista profesiju, šajā dienā varēja cītīgi sekot tam, kā ikdiena aizrit pašvaldības Juridiskajā un iepirkumu daļā, kur dažādos uzdevumos arī tīri praktiski varēja darboties kopā ar jomas speciālistiem. Savukārt tie, kuri bija izvēlējušies iepazīties ar Pašvaldības policijas darbu, varēja doties izbraukumā ar dienesta automašīnu, lai vērotu, kā tiek veidota sadarbība ar Sociālo dienestu, kad jāveic apsekošana u.c. nozīmīgi Pašvaldības policistu darbi.  Visradošāko pašvaldības darba daļu “ēnotāji” varēja iepazīt Kultūras un tūrisma pārvaldē, kur tās speciālisti deva iespēju piedalīties pasākumu plānošanas sapulcē, viedokļu apmaiņā iesaistot arī jauniešus.

Dažu stundu tikšanās laikā nebūt nav iespējams atainot visu konkrētām profesijām piemītošo darba specifiku, bet pēc jauniešu atsauksmēm, kas tika saņemtas, esam gandarīti, ka pašvaldības speciālisti iepazīstināja ar nelielu daļu savas ikdienas un iedrošināja jauniešus darboties pašiem. Sakām paldies visiem “ēnotājiem”, ka piedalījāties, un ļoti ceram, ka dažāda veida neformālos pasākumos, lai veicinātu savstarpēju saikni starp jauniešiem un pašvaldību, turpmāk tiksimies biežāk kā reizi gadā Ēnu dienā.

Konteksts:

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1. – 12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Latvijā Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvia (JA Latvia) reģistrēta preču zīme.

Informāciju sagatavojusi
Preiļu novada pašvaldības Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļa