Kultūrā

Autors Viktors Petaško ikdienā organizē kultūras dzīvi Sventes pagastā un darbojas ar vietējiem jauniešiem. Pirms pāris gadiem, siltinot pagrabu ar putuplasta loksnēm, Viktors atklājis, ka šis materiāls noder ne tikai celtniecībā, bet no tā var radīt arī mākslu. Latvijas simtgadei par godu tapa pirmā putuplasta dekoru izstāde. Saktas lieliski iederas iekštelpās un kā āra dekori.

Viktors atzīst, ka ideja veidot saktas nākusi no viņa kolēģes Ilūkstē, kura apjautājusies, vai viņš var izgatavot no putuplasta saktu, kas varētu atrasties ārā. Tā tapusi pirmā sakta. Putuplasta detaļas salīmējot, noklājot ar kvarca smiltīm un nolakojot, var izveidot dekoru, kas ir izturīgs arī āra apstākļos un izskatās ļoti smalks. Gatavos darbus Viktors nekrāso, jo kvarca smiltis mākslas darbiem piešķir pelēcīgu toni, kas atgādina linu audeklu.

Katra sakta ir tās autora fantāzijas lidojums, neviens raksts nav noskatīts citos avotos. Mazākās saktas tiek veidotas no vismaz 20 detaļām, bet lielāko eksponātu detaļu skaits sasniedz gandrīz pustūkstoti.

Kopš Viktors Petaško atklāja putuplastu kā daudzpusīgu materiālu, viņš ļaujas eksperimentiem un veido no tā dažādas interesantas lietas – eglīšu rotājumus, svētku dekorus, dekoratīvos fasādes paneļus un galda spēles. Sākumā darbojies ar vienkāršiem instrumentiem, pats meistarojis darbgaldus. Pēc tam guvis pašvaldības atbalstu savu ideju īstenošanai. Tika iegādāts moderns darbgalds putuplasta griešanai, kas strādā ar datorprogrammas palīdzību, tāpat iegādājies putekļu sūcēju, gaisa attīrītāju, datoriekārtu, plauktu sistēmas un lielas kastes gatavo izstrādājumu un materiālu uzglabāšanai.

Neparasto rotu izstāde skatāma Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā līdz 10. maijam. Esiet laipni lūgti bibliotēkā!

Informāciju sagatavoja
PGB BLN vadītāja
Solvita Erta