Muzejos

Muzeja vadītājas darbu dzejniekam un filozofam Robertam Mūkam veltītajā muzejā Preiļu novada Galēnos uzsākusi Gita Palma.

Jaunā muzeja vadītāja ir absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu, tālākajās studiju gaitās iegūts Humanitāro Zinātņu Bakalaura grāds Mākslās un Maģistra grāds Vizuālās mākslas pedagoģijā. Gita smēlusies papildu zināšanas Latvijas Profesionālo gidu asociācijas, Latvijas muzeju biedrības u.c. kursos un lekcijās. Līdz ar darba pieredzi Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja Vēstures departamenta Tautas Frontes muzeja nodaļā un Jēkabpils vēstures muzejā, soli pa solim uzaugusi Gitas Palmas mīlestība pret muzeju pasauli. Gita kā māksliniece jau no 2012. gada aktīvi piedalās gan vietējās nozīmes, gan reģionālās izstādēs. Ir bijušas gan personālizstādes, gan grupu izstādes, gan dalība žūrētās izstādēs. Savā glezniecībā Gita Palma atspoguļo sev tuvāko un tīkamāko, vienlaicīgi cenšoties aizraut skatītāju, liekot tam, lūkojoties gleznās, nedaudz pasapņot. Muzeju dzīve un glezniecība iet roku rokā, jo darbs muzeju vidē ietekmē glezniecību, bet glezniecība papildina dzīvi muzejā.

Gitas dzimtā puse ir Varakļānu novads. Lai gan ceļi bija aizvijušies uz galvaspilsētu, sirdi un prātu joprojām urdīja vēlme atgriezties Latgalē. “Dzīvē reizēm jaunatrasti ceļi ved atpakaļ virzienā, no kurienes esi atnācis, un tas pat nav slikti, jo tad tu atgriezies ar jaunu pieredzi un jaunu dvesmu, tādējādi spējīgs pavirzīt vietas darbību uz priekšu ar jauniegūtu spēku un cita leņķa perspektīvu. Esot Rīgā, sapņoju par atgriešanos atpakaļ Latgalē. Mani nebiedē jauni darba izaicinājumi, tādēļ ir sperts drosmīgais solis uzņemties Roberta Mūka muzeja Galēnos vadītājas pienākumus,” saka Gita.

Muzejā var iepazīties ar Roberta Mūka personīgo bibliotēku, filozofa izdotajiem darbiem un rokrakstu kolekciju, filozofa pīpju, fotogrāfiju, piemiņas lietu kolekcijām, filozofam piešķirtajiem apbalvojumiem, izstādi par trimdas latviešu literātu un mākslinieku kopu “Elles ķēķis”, kurā Roberts Mūks bija aktīvs biedrs. Roberta mūka muzejā Galēnos regulāri tiek rīkotas mākslas, amatniecības un tematiskās izstādes. Šobrīd muzejā skatāma Ingas Skrūzmanes-Mičules gleznu izstāde “Mirklis miera”. Lielformāta gleznu izstādi varēs apskatīt līdz aprīļa beigām.

Muzeja darba laiks ir darbdienās no 09.00 līdz 17.00, ieeja – bez maksas. Apmeklējumiem ārpus darba laika, aicinām sazināties ar muzeja vadītāju pa tālr.: +371 25925621. Jaunumus par muzeja aktualitātēm var uzzināt sociālās tīklošanās vietņu Facebook un Instagram muzeja kontos.

Informāciju sagatavojusi
Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes vadītāja
Ilga Pokšāne