Muzeja publikācijas

Pirms 73 gadiem, 1949. gada 25. martā, Latvijas iedzīvotājus skāra padomju okupācijas varas organizētā brutālā masu deportācijas akcija “Krasta banga”, kuras laikā 42 125 cilvēkus – pieaugušos, bērnus, sirmgalvjus – izsūtīja uz Sibīriju. Pieminot šos notikumus un godinot deportācijās cietušos cilvēkus, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs no 25. marta līdz 9. aprīlim ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai” piedāvā iepazīt retas izsūtījuma laika liecības un caur dažām spilgtām Jāņa Būmaņa fotogrāfijām ielūkoties izsūtījuma laika ikdienā.  

1949. gada 25. martā no Rudzātu pagasta Būmaņu mājām tika izsūtīta Jāņa Būmaņa māte Nadežda, māsa Silvija un brālis Edmunds, Lidiju paņēma no skolas sola Līvānu vidusskolas 10. klasē. Ģimene tika izsūtīta uz Tomskas apgabala Piškino – Troickas rajona Piškinas ciemu.

Jāni Būmani apcietināja Viļānu stacijā un kopā ar  māsu Helēnu, kura Atašienes sēklu inspekcijā strādāja kā laborante, izsūtīja uz Omskas apgabala Molotovas rajona kolhozu „Vesjolaja žizņ”. Tikai 1949. gada rudenī ģimenei ļāva apvienoties un Jānis Būmanis nokļuva Tomskas apgabala Piškino – Troickas rajona kolhozā „Pervij maij”.

1950.-1951. gadā Sibīrijā Jānis Būmanis mācījās kombainieru kursos, pēc tam uz kombaina nostrādāja četras sezonas. Par labu darbu viņš apbalvots ar medaļu “Par jauno zemju apgūšanu”, bet par labu darbu linkopībā – ar PSRS VTSSI Mazo zelta medaļu.

Viens no pirkumiem, ko Jānis Būmanis iegādājās par izsūtījumā sapelnīto naudu, bija fotoaparāts. Laikā no 1955. gada līdz 1957. gadam Jānis Būmanis Tomskas apgabala Piškino – Troickas rajonā fotografēja izsūtīto latviešu darba un sadzīves ainas, fotonegatīvus saglabāja un pārveda uz Latviju. Lai gan slikti saglabājušies, Latvijā tie tika attīrīti un izgatavotas fotogrāfijas. Kvalitatīvi digitalizētus attēlus Jānis un Edmunds Būmaņi uzdāvināja muzejam. Muzejam tika dāvināti arī daži no izsūtījuma pārvestie fotopiederumi: platfilmu attīstīšanas tanks, fotokopiju attīstīšanas vanniņas, fotogrāfiju apgriešanas nazis, fotogrāfiju gludināmais rullītis. Fotopiederumus Jānis lietoja Sibīrijā.

25. martā muzeja apmeklējums bez maksas!

Informāciju sagatavojis
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs