Pagastos

Aglonas BJBLPC „Strops” rokdarbu pulciņa vadītāja vietējā amatniece Inta Reča  pieteicās koprades projektā „Šalle Latvijai”. Projekta mērķis ir gada laikā rokadīšanas un mašīnas adīšanas tehnikā radīt unikālu adījumu – šalli, kas atspoguļo visas Latvijas adītāju prasmes, katra novada individuālo krāsu un rakstu izpratni. Šalles adījums novembrī Rīgā tika iesākts ar Lielvārdes jostas fragmentu un tiks pabeigts ar Lielvārdes jostas fragmentu kā gudrības un spēka avotu mūžīgam Latvijas amatniecības prasmju turpinājumam. Pēc adīšanas noslēguma, 2022. gada novembrī, šalle tiks nodota ekspozīcijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Kopā ar adījumu ceļo arī Latvijā darināts ādas albums, kurā var veikt ierakstu, atzīmējot datumu, kad katrs adītājs piedalījies šalles adīšanā, kā arī ierakstīt novēlējumu Latvijai vai uzmundrināt nākamos adītājus.

24. februāra pēcpusdienā šo unikālo, apmēram 40 metrus garo adījumu Ludzas koordinatore Evita Andrejeva  nodeva  Aglonas adītājām. Par godu koprades projektam Aglonas BJBLPC „Strops” tika izveidota vietējo rokdarbnieču izstāde. Rokdarbu izstādi un unikālo šalli nāca skatīties gan skolēni, gan vietējie iedzīvotāji.

Aglonā atsaucība uz adīšanu bija liela. Sirsnīgs paldies visām čaklītēm: Irēnai Ivanovskai, Daigai Livdānei, Marijai Lukjanovičai, Elīnai Smirnovai, Marinai Krasovskai, Ņinai Valaine, Valentīnai Rubikai, Janīnai Golubevai, Madarai Rečai, Lindai Skutelei, Lilitai Saveļonokai, Lidijai Šatilovai, Irīnai Skutānei, Valentīnai Ondzulei, Ligitai Kokorišai, Janīnai Poplavskai un Intai Rečai, kuras šallē ieguldīja ne tikai radošās prasmes un dažādās rakstu tehnikas, bet arī emocijas un individuālo redzējumu, kopā pagarinot adījumu par 2 metriem un 5 centimetriem.

Latgaliešu valodas pulciņa vadītāja Anita Vaivode veltīja adītājām dzejas rindas:
“Sirsnenis viļņojās prīcā-
Latviska šaleite tūp.
Čaklu sīvīšu rūkuos
Breinums  te vīteņu rūn!
Aglyunys raksteni skaisti
Prīcynos cylvākus lobus.
Snīdzom Tev duovonu, Latveja,
Syltai, lai Tev ir nu sirds!”

28. februārī šalle tika nodota nākamajiem adītājiem Preiļos.

Aglonas BJBLPC „Strops” vadītāja Māra Ušacka