Muzeja publikācijas

Šī gada VKKF mērķprogrammas “Muzeju nozares attīstības programma” projektu konkursā atbalstīts Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja projekts “Pēteris Zeile. Domu un atmiņu makšķernieks”. Projekta realizācijai piešķirti 4000 eiro.

Piesakot dalību projektu konkursā, muzeja kolektīvs ir iecerējis izveidot interaktīvu, pārvietojamu ekspozīciju, kas veltīta Preiļu novadā dzimušā filozofa un kultūrvēsturnieka Pētera Zeiles (1928-2020) mantojumam. Pētera Zeiles bērnība un jaunība saistīta ar Preiļu novadu – Lielajiem Mazuriem, Pelēčiem, Nīdermuižu, Jasmuižu, Aglonu, Preiļiem –, un caur viņa atmiņām, balstoties arī tālākajā P. Zeiles kultūrvēstures pētniecības darbā, ekspozīcijā paredzēts izcelt šai teritorijai raksturīgo kultūrvēsturisko mantojumu un ģeogrāfiskās īpatnības, vienlaikus veidojot saikni ar vispārējo Latvijas kultūrvidi, kopīgiem kultūrvēsturiskajiem procesiem, it sevišķi Raiņa mantojumu. Tā kā P. Zeiles bērnības atmiņas saistītas arī ar vairākiem nozīmīgiem Preiļu novada tūrisma objektiem, paredzēts izveidot maršrutu iziTravel platformā ar audiogidu ceļotājiem, kas ļautu uz šīm vietām paskatīties no neierastāka skatu punkta.

Ekspozīcijas ideja saistīta ar Pētera Zeiles aizraušanos ar grāmatu lasīšanu, kas aizsākās jau agrā bērnībā, tāpēc ekspozīciju paredzēts veidot kā atveramu lielformāta “grāmatu”, savukārt nosaukums balstīts P. Zeiles lielākajā hobijā – makšķerēšanā, kas aizsākās bērnībā Dubnas upē. Tāpēc pavasarī pie Dubnas plānots organizēt vienas dienas makšķerēšanas un zīmēšanas plenēru bērniem un jauniešiem un tapušos darbus iekļaut ekspozīcijā. Tiks sagatavots arī īpašs piedāvājums skolām ar uzdevumiem un spēlēm.

Ekspozīcija tiek veidota, balstoties 2021. gada P. Zeiles meitas Zanes Zeiles bagātīgajā dāvinājumā, kas saistīts ar viņas tēva personību un radošo darbību. Projekta aktivitātes paredzēts realizēt līdz šī gada decembrim.

Informāciju sagatavoja:

Ilona Vilcāne
Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos