Senioriem Nevalstiskajās organizācijās

8. martā notika Preiļu novada Pensionāru biedrības  atklātā valdes sēde,  kurā piedalījās daudzi seniori ne tikai no Preiļiem, bet arī no novada pagastiem. Tās mērķis – aprunāties par mūsu atbalstu ukraiņu tautai. Pasākums sākās ar lūgšanu, skaitot Tēvreizi latgaliešu valodā.

Ievada vārdus teica biedrības priekšsēdētāja Marija Briškas kundze. “Visvarenais Dievs, lūdzu, apturi karu Ukrainā!” teica priekšsēdētāja. Marija Briškas kundze pastāstīja, ka uztur sakarus  ar draugiem Ukrainā, ar Tamāru Stratilat, Gaļu Bondarenko. Facebook, WhatsApp un Messenger viņas bieži raksta par saviem pārdzīvojumiem un izveidojušos situāciju. Tāpēc Marija Briškas kundze varēja sīki informēt klātesošos par šā brīža situāciju  draugu valstī.

Uz šo pasākumu bija ielūgta ukrainiete Nataļja Doņeca, kura atnāca ar savu sešgadīgo dēlu Timofeju. Latvijā ieradusies pirms gada. Ukrainā iepazinusies ar puisi no Latvijas, kurš viņu uzaicināja atbraukt  uz Preiļiem. Te ļoti patīk daba, cilvēki. Apprecējās, iekārtojās uz dzīvi šeit. Donbasā palikuši vecāki un meita. Māsa dzīvo Kijevā, radi Harkovā. “Grūti tagad viņiem tur. Dzīvo bez ūdens, bez piena, bez citiem pārtikas produktiem. Tos pieved tikai periodiski.  Šim karam  cilvēki nebija sagatavojušies ne  psiholoģiski, ne materiāli. No Donbasas izbraukt arī nevar. Lidostas vietā tagad klajš lauks.  Uztrauc lādiņu sprādzieni, bombardēšana. Karš nežēlo nevienu- ne no krievu, ne no ukraiņu puses cīnītājus un civiliedzīvotājus. Vecāki palikuši mājās, jo jākopj vecmāmiņa, kura ir guloša. Labi, ka nav pārtrūkuši sakari. Vēl var sazināties, sazvanoties vai Skype. Žēl, ka abu valstu vadītāji nevar vienoties par kara izbeigšanu. Man arī Krievijā ir draugi. Tie arī ir pret karu,”  stāstīja Nataļjas kundze un arī atbildēja uz klātesošo jautājumiem.

Iespēju robežās  klātesošie  seniori ziedoja savus finansiālos līdzekļus  Ukrainas pilsētas Ņižinas atbalstam.

Pasākumā piedalījās 13. Saeimas deputāts Aldis Adamoviča kungs. Viņš pateicās Marijai Briškas kundzei  par ielūgumu  uz atklāto valdes sēdi.  Deputāts pastāstīja par ciešo sadarbību  ar mūsu vēstnieci Ukrainā. Latvijai ir 13 sadraudzības pilsētas šajā valstī.  Notiek intensīva  humānā un militārā palīdzība.  “Situācija briesmīga. Mūsu valsts vadītāji rosina saprotoši izturēties  pret to valstu iedzīvotājiem, kuri iesaistīti karā. Visām tautām jābūt draudzīgām,”  teica Adamoviča kungs. Tika apspriesti jautājumi par pabalstiem, cenu kāpumu, par bēgļu uzņemšanu, izmitināšanu un citi. Turpmāk varbūt vajadzēs atteikties no dažiem projektiem. Bija vairāki jautājumi uz kuriem Adamoviča kungs sniedza  atbildes.

Sēde noslēdzās vienojošā, saprotošā  gaisotnē.  Paldies cilvēkiem, kuri nesavtīgi palīdz ukraiņiem!

Preiļu novada pensionāru  biedrības valde