Iedzīvotājiem Atbalsts Ukrainai

Šobrīd, kad Ukrainas iedzīvotājiem nepieciešams mūsu visu atbalsts un kad arī Latvijā, tostarp Preiļu novadā sagaidāms arvien vairāk kara bēgļu, esam skaidrojošā veidā apkopojuši svarīgāko informāciju par atbalsta iespējām, kā arī to, kur vērsties gadījumos, ja pie sevis uzņemat vai grasāties uzņemt bēgļus.

Kā varu palīdzēt? 

  • Primāri joprojām svarīgi, lai turpinām nodrošināt finansiālo atbalstu, ko jebkurā brīdī būtu iespējams “konvertēt” materiālā, sadzīviskā, medicīniskā un cita veida palīdzībā, tāpēc aicinām ziedot Viduslatgales pārnovadu fondam (www.vlpf.lv/ziedot/ziedot), norādot maksājuma uzdevumā: UKRAINAI

Konti ziedojumiem:
LV35UNLA0050021079970 AS “SEB Banka”
LV17PARX0016753060001 AS “Citadele banka”
LV72HABA0551046892983 AS “Swedbank”.

  • Ja jums ir iespējas piedāvāt mājvietu kara bēgļiem, atnesiet iesniegumu uz Preiļu novada pašvaldību vai jebkuru no pagastu pārvaldēm, kurā norādīts piedāvātās dzīves telpas lielums, cilvēku skaits, ko esat gatavs izmitināt, adrese un jūsu kontaktinformācija. Piedāvājumu var iesniegt arī aizpildot elektronisko anketu. Pēc pieteikuma vai iesnieguma saņemšanas ar jums sazināsies attiecīgais pašvaldības koordinators, lai vienotos par tālāko rīcību.
  • Pirmā humānās palīdzības krava, kur ikvienam bija iespēja atnest savas ziedotās mantas, jau ir ceļā pie Ukrainas iedzīvotājiem. Tiklīdz šāda krava tiks veidota atkārtoti vai ja būs nepieciešams ziedot konkrētas mantas/preces personām, kuras ieradīsies mūsu novadā, par to tiks izplatīta aicinoša informācija pašvaldības mājaslapā preili.lv, kā arī sociālā tīkla Facebook pašvaldības lapā facebook.com/preili.lv.
  • Plašākā mērogā koordināciju starp organizācijām, kas piedāvā palīdzību, un cilvēkiem, kam tā nepieciešama, nodrošina bezpeļņas organizācija “Gribu palīdzēt bēgļiem” – visa svarīgā informācija latviešu, ukraiņu, angļu un krievu valodā pieejama ukraine-latvia.com/lv.
  • Preiļu novada iedzīvotājiem jautājumos, kas skar atbalsta iespējas Ukrainas iedzīvotājiem, uzņemšanas iespējas u.c., lūgums sazināties ar pašvaldības atbildīgajiem darbiniekiem: Edgars Urbanovičs +371 27865913 vai Anete Urka +371 22443812.
  • Ukrainas iedzīvotājiem, kuri bēgļu gaitās ierodas uzturēties Preiļu novadā, jābūt reģistrētiem vienotā sistēmā, tādēļ lūdzam visus Preiļu novada iedzīvotājus, kuri pie sevis uzņem/uzņems Ukrainas kara bēgļus (tostarp radus, draugus, paziņas) vērsties pašvaldībā, zvanot Ārijs Vucāns (29488414) vai Ieva Pastare (26107993), lai veiktu personu reģistrāciju.

Kur vērsties, lai nodrošinātu koordinētu palīdzību ukrainas iedzīvotājiem, kurus uzņemu (radus, draugus, paziņas, bēgļus)?

  • Šobrīd būtiskākā saziņa par visiem jautājumiem, kas skar Ukrainas kara bēgļu ierašanos un viņu uzturēšanos, lai viņi saņemtu visu nepieciešamo atbalstu – pabalstus, medicīnisko aprūpi u.c. – notiek zvanot uz vienoto informatīvo tālruni “Palīdzība ukraiņiem Latvijā” +371 27380380. Informatīvais tālrunis nodrošinās kara bēgļiem no Ukrainas centralizētu informāciju par pieejamo palīdzību un atbalstu Latvijā, piemēram, kā saņemt nodarbinātības, psiholoģiskās palīdzības, juridiskā atbalsta, tulka, veselības aprūpes, sociālā atbalsta u.c. pakalpojumus. Savukārt Latvijas iedzīvotājiem sniegs informāciju par iespējām veikt ziedojumus un sniegt atbalstu, piemēram, iesaistoties brīvprātīgajā darbā. Informatīvais tālrunis strādās visu diennakti bez brīvdienām, atbildes varēs saņemt latviešu, krievu, ukraiņu un angļu valodās.
  • Ikviens Ukrainas pilsonis, kurš ieradīsies Latvijā vai jau atrodas šeit, bet karadarbības dēļ nevar atgriezties mājās, saņems visus Latvijas valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, kādi pieejami arī Latvijas iedzīvotājiem. Tālrunis informācijai, jautājumiem: +371 80001234 (pirmdienās – ceturtdienās 8.30 – 17.00, piektdienās – 8.30 – 15.00, angļu un krievu valodās).  No ārvalstu numuriem: +371 67045005.
  • Lai uzzinātu vairāk par to, kā Ukrainas pilsoņi var pieteikties ilgtermiņa vīzai, zvaniet: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) +371 67209400 (pirmdien–ceturtdien plkst. 8.30–16.00; piektdien plkst. 9.00–15.00).

Atgādinām, ka šobrīd ļoti svarīgi ir arī sekot līdzi tikai uzticamiem ziņu avotiem, lai izvairītos no dezinformācijas un tās radītajām sekām. Latvijā primāri oficiālo informāciju par notiekošo jāmeklē  Sabiedriskajos medijos: LTV, Latvijas Radio, portāls LSM, kā arī Latvijas Republikas ministriju oficiālajās vietnēs (Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Ekonomikas ministrija u.c.).

Informācija ukraiņu valodā/ Інформація українською мовою

  • З метою надання в одному місці найважливішої інформації про можливості надання та отримання підтримки цивільному населенню України почав працювати єдиний інформаційний телефон Фонду інтеграції суспільства – «Допомога українцям у Латвії» – +371 27380380. Інформаційний телефон «Допомога українцям у Латвії» забезпечить людям, які бігли від війни з України, централізовану інформацію про доступну допомогу та підтримку в Латвії, наприклад, як отримати працевлаштування, психологічну допомогу, юридичну підтримку, послуги перекладача, медичну допомогу, соціальну підтримку тощо. Спочатку передбачено, що інформаційний телефон працюватиме цілодобово без вихідних, а відповіді можна буде отримати латиською, російською, українською та англійською мовами.
  • Кожен громадянин України, який щойно прибув до Латвії, або вже перебуває тут і не може повернутися додому через війну, має право отримати фінансовані державою медичні послуги, які також доступні для населення Латвії. Більш детальну інформацію можна отримати за безкоштовним телефоном, англійською чи російською мовами: +371 80001234 (години роботи: понеділок-четвер з 8:30 до 17:00; п’ятниця з 8:30 до 15:00). При дзвінку з іноземних номерів: +371 67045005.
  • Щоб дізнатися більше про процедуру оформлення довгострокової візи для громадян України, будь ласка, телефонуйте до Управління у справах громадянства та міграці +371 67209400 (понеділок-четвер 8:30-16:00; п’ятниця 9:00-15:00).

Informāciju apkopoja

Preiļu novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību daļa

* Informācija sagatavota balstoties uz Preiļu novada pašvaldības, Sabiedrības integrācijas fonda un Iekšlietu ministrijas oficiālo informāciju, kā arī www.ukraine-latvia.com pieejamajiem datiem.