Atbalsts Ukrainai

Šodien, 8. martā, savu ceļu uz Ukrainas pilsētu Ņižinu uzsāks pirmā humānās palīdzības krava. Pirms astoņiem gadiem 2016. gada 12. aprīlī Preiļos tika parakstīts nodomu protokols ar Ukrainas Republikas Ņižinas pilsētas pašvaldību par sadraudzību un sadarbību. Savukārt, kopš šī gada 24. februāra, kad Krievijas Federācija uzsāka karu pret suverēno Ukrainas valsti, esam uzturējuši kontaktu ar Ukrainu, kur jau drīzumā tiks nogādāta pirmā palīdzības krava no Preiļu novada.

Var teikt, ka krava savu ceļu uz Ukrainu sāka vakar, 7. martā, no SIA “Dobeles Dzirnavnieks”, kur tika paņemtas vairākas paletes ar ilgi uzglabājamām pārtikas precēm – makaroniem, putrām u.c. Tāpat vakar Preiļos tika nogādāta arī palete ar rūpnieciski ražotiem gaļas konserviem no SIA “Rēzeknes gaļas kombināts”. Vēl kravā tika ieliktas Preiļu novada, kā arī Jēkabpils un Līvānu novadu iedzīvotāju saziedotās mantas – gan sadzīves, gan higiēnas preces u.c. Uz Ņižinas slimnīcu dzemdību nodaļām tiks nosūtīts arī liels daudzums jaundzimušo un zīdaiņu drēbīšu, ko neticamā ātrumā un ļoti koordinēti saziedoja Preiļu novada iedzīvotāji, uzņēmēji un cilvēki no citām Latvijas pilsētām.

Kopējās palīdzības sūtījuma izmaksas pārsniedz 15 000 EUR, no kuriem lielu daļu sastāda Preiļu novada pašvaldības tiešais ziedojums, par kuru tika iegādāta lielākā daļa pārtikas preču un medikamentu, kā arī saziedotie līdzekļi Viduslatgales pārnovadu fondā. Taču liels kravas apjoms ir arī labās gribas cilvēku saziedotās mantas, kurām patieso vērtību skaitļos pat grūti apzināt. Kopējais kravas apjoms sasniedza 17 paletes (svars ap 7 tonnām).

Lai paustu solidaritāti un atbalstu, Preiļu novada pašvaldība arī turpmāk ir gatava sniegt Ņižinas, kā arī citiem Ukrainas iedzīvotājiem nepieciešamo palīdzību. Esam lūguši Ukrainas sadarbības partnerus informēt pašvaldību, kāda tieši palīdzība ir nepieciešama visvairāk. Preiļu novads kopā ar pārējām Latvijas pašvaldībām ir gatavs nepieciešamības gadījumā nodrošināt arī bēgļu, kuri atstās militārā konflikta zonas, izmitināšanu.

Izsakām cerību par iespējami ātru karadarbības izbeigšanu un ticam starptautiskās sabiedrības spējai aizstāvēt Ukrainas suverenitāti, panākot, ka iestāsies miers, Ukrainas tauta būs atkal drošībā, pasargāta no militāra apdraudējuma un Ukrainas valsts saglabās pašnoteikšanos.

Tāpat atgādinām, ka joprojām ir aktuāli un darbojas “Viduslatgales pārnovadu fonds” ziedojumu konti.
Maksājuma uzdevums: UKRAINAI
Konti ziedojumiem:
LV35UNLA0050021079970 AS “SEB Banka”
LV17PARX0016753060001 AS “Citadele banka”
LV72HABA0551046892983 AS “Swedbank”

Informāciju sagatavoja

Preiļu novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību daļa