Atbalsts Ukrainai

Vēršos pie ikviena Preiļu novada iedzīvotāja, lai Preiļu novada domes un pašvaldības vārdā paustu atbalstu mūsu sadraudzības pilsētas Ņižinas iedzīvotājiem un visai Ukrainas tautai saistībā ar notikušo nepiedodamo Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu. Šīs dienas bijušas satraucošas un 24. februārī no rīta, kad sākās Krievijas uzbrukumi un uzlidojumi Ukrainai, visa pasaule pamodās jaunā realitātē – ir sācies karš.

Krievijas militārā agresija ir visrupjākais starptautisko normu pārkāpums. Latvijas augstākās amatpersonas stingri nosoda Krievijas agresiju un ir mudinājušas starptautisko sabiedrību to apturēt. Mūsu valsts iestājas par Ukrainas suverenitāti, neatkarību un nedalāmību. Šodien notika Saeimas deputātu darba grupas, sadarbībai ar Ukrainas parlamentu, sanāksme, kurā piedalījās arī pašvaldību vadītāji. Mūsu visu kopējais uzdevums ir sniegt palīdzību Ukrainas tautai un valstij.

Paldies visiem novada iedzīvotājiem, kuri jau ir ziedojuši naudu, snieguši palīdzību citos veidos. Ukraiņu karavīriem, brīvprātīgajiem un vienkāršajiem iedzīvotājiem, kuri šobrīd cīnās ar pretinieka pārspēku, ir jāzina, ka arī mēs Latvijā esam solidāri ar Ukrainas tautu un esam gatavi sniegt visu iespējamo atbalstu.

Pēc šobrīd pieejamās informācijas paredzēts, ka Latvijai būtu jāuzņem aptuveni 10 tūkstoši bēgļu, kuri pamet aktīvās karadarbības zonas. Preiļu novada pašvaldība plāno bēgļu izmitināšanas telpas, to aprīkojumu, pārtikas un medicīnas preču nodrošinājumu. Ir skaidrs, ka līdz brīdim, kad mūs varētu sasniegt bēgļu plūsma, palikušas dažas dienas, varbūt nedēļas. Mums jārēķinās, ka šie cilvēki šeit varētu uzturēties arī ilgtermiņā (ārkārtas situācija Ukrainā ir izsludināta vismaz uz 30 dienām). Mums būtu jābūt gataviem nodrošināt viņu veselības aprūpi, ēdināšanu, iespējams arī izglītību, darba iespējas un citas vajadzības. Esam izveidojuši aptaujas formu, kurā vienkārši varat ierakstīt savas iespējas un redzējumu par to, kādu atbalstu varam sniegt Ukrainai.

Vēlos izteikt cerību, ka ar starptautiskās sabiedrības atbalstu izdosies maksimāli ātri izbeigt Krievijas militāro agresiju Ukrainā un iestājoties mieram tauta atkal būs drošībā un pasargāta no militāra apdraudējuma.

Vienlaikus atgādinu, ka Preiļu novada iedzīvotājiem nevajag satraukties par savu drošību, jo Latvijai nav tiešu militāru draudu, esam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts. Aizsardzības ministrija apliecina, ka Nacionālie bruņotie spēki ir gatavi reaģēt uz jebkādiem apdraudējuma scenārijiem, ja gadījumā Latvijas iedzīvotāju drošība un valsts suverenitāte tiktu apdraudēta.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs

Ārijs Vucāns