Pagastos Izglītībā

Dižais stāstnieks Elvis Laganovskis, foto: Ieva Babre

2021.gada 18.decembrī ar konkursa rezultātu paziņošanu Zoom platformā noslēdzās XXV Latvijas stāstnieku konkurss “Teci, teci, valodiņa 2021”. Konkursa finālā piedalījās 94 labākie stāstnieki no Kurzemes, Vidzemes, Zemgales, Sēlijas un Latgales, t.sk. arī stāstnieki no Preiļu novada.

Finālisti tika vērtēti trijās vecuma grupās. 1.-3. klašu grupā finālā startēja 30 dalībnieki – II pakāpes diploms un Lielā stāstnieka tituls Vārkavas vidusskolas folkloras kopas “Vōlyudzeite” dalībniekiem Reinim Kancānam un Evelīnai Purviņai. Vidējā grupā vislielākais dalībnieku skaits – 40, starp tiem augstāko novērtējumu – I pakāpes diplomu un Dižā stāstnieka titulu – ieguva Vārkavas vidusskolas folkloras kopas “Vōlyudzeite” dalībnieks Elvis Laganovskis, bet II pakāpes diploma un Lielās stāstnieces titulu ieguva Riebiņu vidusskolas folkloras kopas “Jumalāni” dalībniece Daniela Koroševska. Vecākajā grupā šogad 24 finālisti, starp tiem Vārkavas vidusskolas folkloras kopas “Vōlyudzeite” dalībnieks Mārtiņš Upenieks – I pakāpes diploms un Dižā stāstnieka tituls, Aglonas vidusskolas folkloras kopas “Žibacteņa” dalībniece Dagnija Poļakeviča – II pakāpes diploms un Lielās stāstnieces tituls.

Stāstniekus vērtēji izcili stāstnieki, stāstnieku pedagogi, stāstniecības tradīciju iedzīvinātāji un pētnieki – Iveta Irbe, Vilhelmīne Jakimova (Preiļu novada bērnu un jauniešu centra teātra grupas “Kājām gaisā” skolotāja), Aelita Ramane, Inguna Radziņa, Inita Šalkovska, Dāvis Suharevskis, Andrejs Svilāns, Toms Treibergs un Guntis Pakalns.

Sirsnīgs paldies stāstnieku pedagogiem – Vārkavas vidusskolas folkloras kopas “Vōlyudzeite” skolotājai Helēņai Ērglei, Riebiņu vidusskolas folkloras kopas “Jumalāni” skolotājām Ārijai Bergmanei-Sprūdžai un Ritai Pudānei, Aglonas vidusskolas folkloras kopas “Žibacteņa” skolotājai Lilitai Valainei – un vecākiem par ieguldīto laiku, enerģiju finālistu sagatavošanā un līdzdalības nodrošināšanā.

Stāstnieku konkursa “Teci, teci, valodiņa” mērķis ir bērnu un jauniešu pilsoniskās līdzdalības, kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā lietpratības veicināšana un iesaistīšanās Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un kopšanā. Konkursam ir trīs kārtas: ceturtdaļfināls (vietējais līmenis), pusfināls (reģionālais līmenis) un fināls (valsts līmenis).

Aija Caune
Preiļu novada bērnu un jauniešu centra direktore
+371 29221574aija.caune@preili.lv